Pink Dust blog

Próbálhatod utálni Oravecz Nórát, amíg nem találkozol vele személyesen

Rengeteg mindennek elképzeltem magamat gyerekként, mi leszek, ha nagy leszek – tanárnő, énekesnő, színésznő, orvos, ha bírnám a húzós dolgokat, de nem. Soha nem szerepelt a terveim között, hogy író szeretnék lenni. Egészen 2 évvel ezelőttig, amikor elkezdtem a blogolást, és elkezdtem ízlelgetni a gondolatot, hogy tulajdonképpen főleg az írás öröméért fogom ezt űzni.

Ez a bejegyzésem most 3 rovatba is bekerül, mert egy rendezvényen jártam, ahol írásról (olvasásról, könyvekről, könyvkiadásról, self-publishing-ről) volt szó, és sok elgondolkodtató dologgal találtam magam szemben az este végére. #Happening #Reading #Wondering

Élménybeszámoló és értékelő következik a Publio Kiadó Írói Klub estje kapcsán, ahol nem csak Nóra beszélt, hanem a Publio ügyvezetője is. Akit érdekel bővebben, mit is jelent a self-publishing kifejezés, nagyon ajánlom ezt a blog bejegyzést (KATT). De tényleg.

Hogy jött ehhez Oravecz Nóra? Ő adott elő. Nem is akárhogyan.

ddd

Kép Oravecz Nóra Facebook oldaláról

 Előre szólok, nem az írói mivoltát szeretném értékelni. Ahogy ő maga fogalmazott – bizonyítva ezzel képességét az önkritikára – lehet őt utálni és szeretni, nem ez a lényeg. A mai előadása után már én is így látom. A prezentációs képességeiről annyit, hogy nem volt projektor, de nem is kellett, mert egyszerűen beszélt, mégis lényeges dolgokat osztott meg velünk. Nem egy óriási konferencia teremben voltunk, hiszen ez egy Klub est volt, és ahhoz kellően közvetlen hangulata is volt, a vendégek (írók és leendő írók) aktívak voltak, ami tapasztalatom szerint minden rendezvényen, workshop-on ritkaságszámba megy.

Hogy erre számítottam -e Nóra kapcsán? Nem, fogalmam sem volt róla, hogy ma este tényleg meg fogok tudni hasznos dolgokat az írásról, könyvkiadásról. Ez mondjuk nem ellene szól, inkább úgy mondanám, jártam elég rendezvényen ahhoz, hogy valós tudásmegosztásra ne számítsak feltétlenül. De végül rengeteg új információval térhettem haza és egy óriási élménnyel is. Jó kis lökést adott ez a workshop ahhoz, hogy komolyan elkezdjem megtervezni írói pályafutásomat. Akit ez fellelkesít, mert hasonló dolgokon töri a fejét, annak elmondom, hogy nem ez volt az utolsó ilyen esemény, érdemes követni a Publio Kiadót a Facebook-on.

Szintén soha nem gondoltam volna, hogy jókora részt szentelek egy bejegyzésemben Oravecz Nórának. Ez a fiatal és sikeres lány ismét bizonyította azt az elméletemet (amit oly’ jó lenne még többször a gyakorlatba ültetni), mi szerint tilos ismeretlenül (tehát valós, személyes élmény nélkül) megítélni másokat: legyen szó egy hétköznapi emberről a profilfotója alapján, egy trollról egyetlen kommentje alapján (mindenkinek volt már rossz napja, a közösségi médiához hozzászokva pedig talán már egyre nehezebb visszafognunk magunkat) vagy akár egy médiaszereplőről a megjelenései és kizárólag azok alapján. 

Emellett úgy gondolom, hogy Nóra – függetlenül attól, hogy ki mit gondol az írásairól- sok fiatalnak példaképe lehet néhány dologban. 

– Azt a trendet látom a véleménynyilvánításban, hogy vagy nagyon szűk körben merünk csak megnyilatkozni vagy kitárjuk magunkat és teljes mellszélességgel kiállunk valamiért vagy valami ellen például a közösségi média felületeken. Nóra szerintem azt csinálja jól, hogy meghagyja mindenkinek, hogy meglegyen őróla a véleménye, közben pedig a saját gondolatait és véleményét nem erőszakolja másokra. Vigyázat! Nem keverendő össze a szelektív figyelmünk azzal, ha valaki folyamatosan, valóban az orrunk alá dörgöli nem kívánatos véleményét. 

– Az a szerintem felesleges szokása van sok embernek, hogy igyekszik megtartani magának minden információt, nehogy a vélt vagy valós versenytársak előnyre tegyenek szert. Abban van nagyon igaza Nórának, hogy próbálhatnak valakit másolni, ha az illető eredetit alkot, a másolás eredménye nem lesz egy kerek egész, hiszen nincs mögötte az a bizonyos plusz, amit az adott ember személyisége tett hozzá.

– Nóra kora ellenére (ha lehet ilyet mondani) nagy sikereket ért el kis hazánkban, azonban az alázatot megtartotta (gondolom én, hogy eddig is megvolt benne, nem mostanság szerezte) mind az olvasói, mind a szakma iránt. 

– Töretlenül halad a megálmodott úton, pedig, ahogy fogalmazott, a fél ország utálja. 

Az igazi társad keresed? Randivonal!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Pink Dust says:

  Szia Klaudia!
  Neked hogy tetszett? Hasznos volt számodra? 🙂
  üdv
  Alexandra

 2. Kozma Klaudia says:

  Én is ott voltam ezen a rendezvényen szerdán 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!