Pink Dust blog

5 éves a Krémmánia – interjú Rácz Judittal

Annak apropóján beszélgettünk Judittal (akit a krémmániások Apolkaként is ismernek), hogy ötödik születésnapját ünnepli a Krémmánia, a legnagyobb magyar, szépségápolással foglalkozó online közösség.

km_5_eves_szulinap

Örülök és köszönöm, hogy elfogadtad az interjú felkérést. Biztos vagyok benne, hogy a sok lelkes krémmániázó számára és azok számára is érdekes lesz, akik még nem találkoztak veled és a magyar internet legnagyobb szépségápolási közösségével, a krémmánia.hu-val.
***
Lássuk, mit is hozott össze a krémmánia az elmúlt 5 évben.

Több, mint 53 000 termék
Több, mint 370 000 vélemény (és 76 000 megjegyzés)
Több, mint 4400 smink- és köröminspiráció
Több, mint 12 000 eladó termék, amiből 6500 már gazdát is cserélt

Ezek tényleg hatalmas számok, igazából felfogni is nehéz, főleg, ha arra gondol az ember, hogy lényegében erre az egy oldalra koncentrálódik a hazai szépségápolási közösség kemény magja – ha szabad így fogalmaznom. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy aki kimarad, az lemarad, hiszen egy nagyon befogadó közösségről van szó.

„Szuper krémmániás közösség alakult ki az elmúlt években, amire nagyon büszkék vagyunk.” Mit gondolsz, mitől tudott ilyen sokszínű és összetartó közösség kialakulni, ahol a látogatók nem csak a hálón, hanem akár élőben is szívesen segítik egymást tanáccsal, termék mintákkal…?

Rácz Judit

Rácz Judit

Judit: Hát ez jó kérdés, és nem tudom pontosan. De talán fontos az, hogy Évi is és én is igazi krémmániások vagyunk. Őszintén lelkesek. Eleinte tényleg csak hobbi volt, most már munka és hobbi egyben. Talán ez érződik az oldalon is, és így sikerült magunkhoz vonzani a hasonló érdeklődésű lányokat. 

Amikor elindult az oldal, gondoltad volna, hogy ez lesz belőle? Úgy értem, ekkora közösség.

Judit: Áh, egyáltalán nem. Nagyon nehéz volt az eleje, és az első 8 hónapban senki sem akart véleményt írni. Akkor azt gondoltam, hogyha valaha napi 10 új vélemény fog születni, akkor boldog leszek és elégedett a hobbi projektemmel. Ma napi kb. 300 új vélemény születik.

Nem semmi. Akkor szépen kinőtte magát ez a hobbi-projekt! Mik voltak (még) a fő mozgatórugói az oldal elindításának?

Judit: Azt hiszem, hogy az egész valahol ott kezdődött, hogy a drogériás kudarcok után a Douglas-ben próbáltam eldönteni, hogy melyik márka termékeit próbáljam ki legközelebb a pattanásos bőrömre. Mivel ezek nagyon drágák voltak, így emlékszem, hogy álltam tanácstalanul a boltban és néztem, hogy itt egy csomó márka, most mik is a különbségek, és hogyan a fenébe válasszak??? Végül haza jöttem, és rákerestem a neten, hogy “A, B és C márka különbség”, vagy valami hasonló. Így eljutottam egy NLCafés fórumra. Ott olvastam először az okos, tudományos alapú bőrápolásról. Utána pedig sorra jöttek az angol oldalak: Paula Begoun tanácsai, angol bőrgyógyász- és tudományos blogok, illetve a legnagyobb amerikai véleményező site, a makeupalley.com. Ezután 1-2 évig csak megszállottan olvastam. 🙂

Közben elvégeztem az egyetemet, és egy tanácsadó cégnél kezdtem el dolgozni informatikusként. Az első projektemben pont egy weboldalt kellett csinálnom. Amikor annak vége lett, akkor hónapokig nem kerültem újabb projektre, szóval unatkoztam, és egyre jobban érlelődött bennem, hogy ha már megtanultam weboldalt csinálni, akkor csinálok egy “magyar makeupally”-t, amin viszont nem csak vélemények lesznek, de hasznos bőrápolási cikkek és összetevő leírások is.
Valahogy így indult. 

Hogyan ünnepelted a krémmánia szülinapját?

Judit: Minden évben egy nagy szülinapi játékkal ünneplünk. És igyekszem nagyon különleges ajándékokat kitalálni, luxus darabokat vagy itthon nem kapható dolgokat, aminek tényleg örül a közösség. A férjemmel is koccintok egyet minden évben az oldal egészségére. 🙂

5 évvel ezelőtt azért már javában volt hazánkban online közösségi élet. Ennek ellenére, gondolom beleütköztél az oldallal kisebb-nagyobb akadályokba. Milyen nehézségek adódtak eleinte? És tudom, hogy nagy IT-geek vagy, de kérlek, most ne a CSS-ről mesélj az olvasóknak. 😀

Judit: A Krémmánián a tartalmat a közösség készíti, és minden ilyen oldalnál az eleje nagyon nehéz a tipikus tojás-tyúk szituáció miatt. Amíg az oldal üres, addig minek használná bárki, de ha meg nem használja senki, akkor meg sosem lesz nem üres. Szóval az első 8 hónap nehéz volt.
A legelején pl. írtam a már emlegetett NLCafe-s fórumra, hogy csináltam egy ilyen oldalt, nagyon örülnék, ha írnának pár véleményt. Vegyes fogadtatást kaptam: volt aki kiakadt, hogy elloptam az ötletüket vagy tudásukat, és hogyan képzelem, de szerencsére többeknek tetszett az ötlet és segítettek.
Aztán amikor indult a KM, akkor még pl. a DM sajátmárkáknak semmilyen honlapja nem volt, és semmi infó nem volt a neten egy csomó termékről, főleg nem INCI listákról. Eleinte jártam a DM-eket fényképezős telefonnal a kezemben, és INCI-ket fotóztam, hogy tudjak terméket feltölteni az oldalra. Hivatalosan persze tilos fotózni a boltokban, szóval ha elkapott a biztonsági őr, akkor rosszalló pillantások közepette kidobtak a boltból.

Kalandokkal kikövezett ez az út… 😀 Megtartottál emlékbe képet (screenshot-ot) arról, hogyan is nézett ki induláskor az oldal? Ha igen, megmutathatnánk miből lett a cserebogár. ☺

Judit: Screenshotom nincsen, de a UI tervek megvannak. Ő volt a befutó, a 17. változat, amivel végül indult az oldal. 

Krémmánia kezdetek

Krémmánia kezdetek

 

Évivel (wishes) hogyan indult az együttműködésetek, elejétől fogva együtt toljátok a szekeret?

Judit: Évi egy évvel később csatlakozott. Előtte egy szuperlelkes user volt, és egyszer csak írt egy levelet, hogy nagyon szereti az oldalt, de javasolna egy-két változtatást. Aztán váltottunk pár emailt, és mellékesen megjegyezte, hogy ha kell, szívesen segít szerkeszteni is. Akkor pont volt már valaki, aki segített, de ő két hónappal később elment. És akkor eszembe jutott Évi, írtam neki, hogy még mindig szívesen segítene-e. Igent mondott, és azóta együtt toljuk. 

Tavaly nyáron megnyertétek a Digital Divas-on a Best in Beauty díjat. Meglepődtetek rajta? Mit jelentett ez számotokra?

Digital Divas - Best in Beauty kategória nyertese: KRÉMMÁNIA (kép: cosmopolitan.hu)

Digital Divas – Best in Beauty kategória nyertese: KRÉMMÁNIA (kép: cosmopolitan.hu)

Judit: Fú, nagyon örültünk neki! 🙂 Az egész rendezvény szuper volt, jó volt egyszer olyat látni, hogy a bloggerek munkáját elismerik. Tényleg nagyon jól esett, és büszkék vagyunk a díjra.

Hosszabb-rövidebb távú céljaid közül elárulsz nekünk valamit?

Judit: Hááát, most igazából van egy nagy álmom. Aminek a megvalósításába belevágtam. De még nagyon az elején vagyunk, szóval többet nem merek mondani. De úgy tűnik, hogy a krémek iránti mániám nem átmeneti szeszély. 🙂

Az olvasók biztos örülnének neki, ha kicsit magadról is mesélnél nekik. Mivel töltöd szabad perceidet, ha van olyan, amikor elszakadsz a km-től?

Judit: Az utóbbi két évben leginkább Emmával (a kislányom). 🙂 Ha szerencsém van és időben elalszik, akkor még imádok este sorozatot nézni. Emma születése előtt pedig Svájcban laktunk, vettünk egy tandemet és azzal jártuk hétvégénként az országot.

tandem-744565_1280

Ha 5 szóval kellene jellemezned a nyarat, mik lennének azok?

Judit: Széplaki krumplis lángos és biciklitúra.

🙂 Végezetül, kérek szépen az olvasók számára pár személyes tanácsot, tippet, ami nyáron illetve a hőségben segítségükre lehet.

Judit: Citromos, mentás, agave szirupos limonádé és sok hideg gyömölcs.

Köszönöm az interjút és gratulálok az évfordulóhoz, még 100-at legalább! ☺ A titkos terveidhez sok sikert kívánok, és remélem, ha már lehet róla tudni valamit, szólsz… 

***

A szülinapi játékban azoknak is van esélye, akik még nem ismerik annyira az oldalt, ehhez csak arra van szükség, hogy a hónap végéig krémkedvelővé váljanak, és legalább egy véleményt írjanak. A http://kremmania.hu/pontgyujtes oldalon olvasható, mik a pontgyűjtés szabályai. Ide kattintva pedig jöhettek játszani. 

 

Az igazi társad keresed? Randivonal!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!