Pink Dust blog

Élvezetesebb élet, hatékonyabb munka – Csíkszentmihályi Mihály | Flow

Ez a bejegyzés tulajdonképpen egy könyvajánló is egyben, nem csupán tippekkel szolgál az élvezetesebb életért. Elolvastam ugyanis Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete Flow a mindennapokban című könyvét, ami életem egyik legjobb könyvélménye volt. Nem csak abban segített, hogy a munkámban fejlődhessek, de egy – a tudományos hangvétele ellenére – nagyon könnyen fogyasztható és érdekes olvasmány volt. Nem lövöm le a könyv összes poénját, mert szívből ajánlom, hogy olvasd el, de szeretném kiemelni a számomra legérdekesebb állításokat, tényeket, tippeket belőle, hogy ezeket átgondolhasd, és hasznodra fordíthasd az életedben. Mivel nem mai kiadású a könyv, érdemes ennek tudatában olvasni a kutatásokról szóló beszámolókat és a mindennapi életünkre vonatkozó tippeket is.

Miről lesz szó ebben a bejegyzésben?
Tarts velem, ha
– szeretnéd megtudni, mit jelent a flow állapota.
– szeretnél pár érdekességet, ízelítőt olvasni a könyvből (nem idézetek, a saját értelmezésemet olvashatod).
– érdekel, milyen az autotelikus személyiség és miért érdemes megpróbálni olyanná válni.
– szeretnél pár tippet kapni az érdekesebb élethez.

***

Mi a flow?
A szerző nem magyarázza a boldogság fogalmát a könyvben, de a flow-val összefüggésben említi több helyen is. Sem most a bevezetésben, sem később nem célom magyarról magyarra fordítani a könyvet, az én személyes értelmezésemet olvashatod ebben a bejegyzésben. Ahhoz, hogy flow állapotot érjünk el, arra van szükség, hogy magas szintű képességet igénylő, magas szintű feladatot hajtsunk végre. Nem cél állandóan flow-ban lenni, de érdemes törekedni arra, hogy minél több ilyen élményünk legyen, mert ez által élhetünk minőségibb életet. A sportolók úgy illetik ezt az állapotot, hogy minden összejött, a vallási misztikusok eksztázisnak nevezik, a művészek, zenészek pedig művészi elragadtatásnak. Továbbá jól meghatározott célok szükségesek a flow élményhez, mely célok megfelelő cselekvéseket igényelnek. A könyv szerint ez a teljes belefeledkezés nagyobb eséllyel vezet kivételes élethez, mint a boldogság állapota.
blue-abstract-balls-spheres

Érdekességek
– Az emberek nagyobb része nem szeret egyedül lenni. Megtanulhatjuk élvezni, de nagyon kevesen jönnek rá az ízére. Te tudod, hogyan tölthetsz egyedül értékes időt?

– A könyvben röviden ismertették az ESM eljárást, melynek lényege, hogy kétóránkénti időközönként emlékezteti a kutatás alanyát egy csipogó, hogy töltsön ki egy táblázatot, ami arról szól, hol van éppen, mit csinál, kivel, hogyan érzi magát, hogy áll az önbecsülése stb. Ezen naplók segítségével elemezték a résztvevők érzelmi állapotát, és vontak le következtetéseket arra vonatkozóan, hogy hogyan befolyásolja a hogylétünket a tevékenységünk és a környezetünk.

– Az emberek a világon mindenütt inkább boldognak, mint boldogtalannak vallják magukat.
a) Az emberek többsége az élet minden tökéletlenségével együtt örül az életnek.
b) Borúlátóbb magyarázat: hazudnak az emberek arról, hogy boldognak érzik magukat vagy akár saját magukat áltatják. Azok a tudósok, akik ezt kutatják és ezt állítják, esetleg a saját valóságértelmezésüket helyezik fölébe a sokaság közvetlen tapasztalatának?
c) Szubjektív érzékelés: a nő, aki nehézségekkel, két állással el tudja tartani gyermekeit, boldogabbnak vallhatja magát, mint az, akinek akár egy állás is terhet jelent.

Autotelikusnak lenni

– Autotelikus tevékenység: csak magáért a tevékenységért végezzük
– Exotelikus: külső célra irányuló, nem csak magáért a tevékenységért végezzük

Autotelikus(abb) személyiség: egy hetes ESM mintavételezés alapján ideje nagyobb részében él át flow élményt (ez lenne a cél mindannyiunk számára, tehát kitűzhetjük magunk elé célként, hogy autotelikussá váljunk). Az autotelikus ember számára kevésbé fontosak az anyagi javak, a szórakozás, a kényelem, a hatalom, a hírnév. Már a saját tevékenysége is örömet jelent számára. (Persze, az anyagi javak és előbb felsoroltak nem elítélendő dolgok, csupán arról van szó, hogy teljesebb életet élhetünk, ha nem csak ezek hajszolásával telnek a mindennapjaink.) Az ilyen ember munkában, családi és társas életben, magányban is gyakrabban megéli a flow élményt, és kevésbé függ a különféle jutalmaktól. Autonómabb, függetlenebb, külső fenyegetéssel és jutalommal kevésbé manipulálható. Az ilyen ember könnyedén belemerül az élet áramlásába. Számomra ez egy szimpatikus elgondolás és cél, de nem állítom, hogy a hétköznapok sodrásában könnyű szerrel megtaláljuk a módját. Sok odafigyelés, nagyobb önismeret, és ehhez a könyvhöz hasonló színvonalas olvasmányok – sokat segíthetnek.
blue-abstract-glass-balls
Hogyan lehet érdekesebb életed?
– Tudatos összpontosítás: Szerintem jó példa a könyvben a bogarak és ásványok gyűjtése, ami nem tűnik túl érdekfeszítő tevékenységnek első ránézésre. Időt kell szánnunk arra, hogy kifejlesszük magunkban a kíváncsiságot, hogy önmagáért élvezni tudjuk az életet. Ne várjuk, hogy a figyelmünket kívülről érkező feladatok vagy késztetések ragadják meg, tanuljunk meg többé-kevésbé tudatosan összpontosítani. Ami érdekel, arra odafigyelünk, és amire koncentráltan odafigyelünk, azt valószínűleg érdekesnek fogjuk találni.

– Gyermeki lelkesedés: Ha tudunk lelkesek lenni, kíváncsian rácsodálkozni arra, amit csinálunk, az mindig sokat segít, előrelendít a munkában, életben általában.

– Stressz és figyelem: az az információ jut el a tudatunkba, amire odafigyelünk. A figyelem szűrőként működik a külső események és belső megélésük között. Szerintem ez a rész az, ami minden mai ember számára a legnagyobb segítséget nyújthatja. Hiszen folyton rohanunk, stresszelünk, nem nagyon tudunk odafigyelni magunkra és a saját valós igényeinkre. Sokféle módszerrel próbálhatjuk csökkenteni a stresszt az életünkben. A minap olvastam a Nők Lapja Pszichében egy érdekes mondást, hogy akinek nincs ideje napi tíz perc meditációra, annak egy órára lenne szüksége. Visszatérve a figyelem és összpontosítás témájára: az átélt stressz mennyisége inkább a figyelem kezelésétől függ, mint a tényleges eseményektől, tehát igenis van ráhatásunk, nem egy tőlünk teljesen független dolog. Tegyünk érte, hogy a napjaink nagyobb harmóniában teljenek. Természetesen az elfojtás és a tagadás sem jó megoldás, nézzünk szembe a problémával, majd hagyjunk időt arra, amivel mi szeretnénk foglalkozni, ne hagyjuk elhatalmasodni a gondokat felettünk.

– Lelki energia: Lelki energiánkat a következőkre használjuk: hasznos tevékenység, fenntartó tevékenység, szabadidő. Fontos, hogy megtanuljuk egyensúlyban tartani ezt az energiát. Meg kell tanulnunk a megfelelő helyre irányítani, így szerezhetjük vissza illetékességünket a saját életünkben. A genetikai utasítások, társadalmi konvenciók, nevelés – mind-mind irányítják a figyelmünket, és ha átveszik az uralmat, elveszítjük az irányítást az életünk felett, és azt csak gépiesen végigéljük – ez nem lehet egyikünk célja sem, és valószínűleg se Te, se én nem szándékosan kerülünk olykor a mókuskerék klasszikus csapdájába. A figyelem irányítása abból a szempontból is fontos, hogy ha valamiben jók vagyunk, nagy lelki energiát kell ráfordítanunk, hogy még jobbak lehessünk, fejlődhessünk. Tévedés, amit sokan hisznek, hogy a futball/zenei/másféle tehetségek csak megkapták a képességüket, és bármiféle energia befektetés nélkül élvezik annak gyümölcsét. Kemény munka, sok gyakorlás és lemondások állnak minden sikertörténet mögött.

black-and-white-man-person-street-art

Hasznos tippek munkához
– A sikeres emberek listákat, folyamatábrákat készítenek a feladatok fontosságáról, sorrendjéről, delegálásról. Az ilyen szertartások nagy biztonságérzetet nyújthatnak munka közben.

– Stresszesnek tűnő feladat esetében: állíts rangsort a tudatodban hemzsegő követelmények között, majd vesd össze képességeidet a feladattal. Ha alkalmatlannak érzed magad a feladatra, gondold végig, hogy át lehet -e adni másnak? Kaphatsz -e segítséget? El tudod sajátítani időben a szükséges képességeket? Átalakítható vagy egyszerűbb részekre bontható a feladat? Figyelem, irányítás kézbe vétele, lelki energiánkkal való tudatos gazdálkodás!

– Vezess naplót arról, milyen tevékenységet végzel és hogyan érzed magadat tőlük. Ez akkor lehet neked hasznos leginkább, ha már nem feltétlenül tudod, igazából mit is szeretsz csinálni, mert mondjuk a társadalmi elvárások túl nagy nyomást (és befolyást) helyeztek rád. Találj vissza önmagadhoz, azokhoz a dolgokhoz, amik igazán érdekesek számodra!

Ha eljutottál a bejegyzés végéig, azért egyrészt hálás vagyok, mert sokat foglalkoztam vele, hogy érdekesen tálaljam számodra. Másrészt vegyük első (netán már a sokadik?) lépésnek az utadon, ami az élvezetesebb életed felé vezet. 🙂

Az igazi társad keresed? Randivonal!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Pink Dust says:

    Köszönöm! 🙂

  2. Ujfalusi Edit says:

    Szia Alexandra, nagyon tetszett a cikked, én is nagyon szeretem Csíkszentmihályi Mihályt, éppen most olvastam újra ezt a könyvét, tapasztalatból mondom a flow egyik út a boldogsághoz! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!