Pink Dust blog

Jógázni szeretnék, de kezdő vagyok. Mit tegyek? | Jóga egyszerűen vendégposzt

Régóta szeretnék jógázni, és legszívesebben otthon hódolnék ennek a szenvedélynek. Azt várom tőle legalábbis, hogy annyira megkedvelem, mint a jégkorizást. Kell egy hétköznapi sport, ami átmozgat, megnyugtat, erősít, innen az ötlet, hogy jógázzak. Persze próbáltam már pár ászanát, de úgy gondolom, és ebben talán Reni is megerősít, hogy az első lépés, hogy egy hozzáértő megtanítsa az alapokat. 

Renivel összeszedtük neked a legfontosabb tudnivalókat és gyakorlati tippeket, amelyek jól jönnek, ha kezdő jógás vagy. (Reni a Jóga egyszerűen blog szerzője és képzett oktató)

csillag


Gyakorlati alapok

1. Hogyan válasszak irányzatot?

Ma már számtalan irányzat létezik, az alkalmazott jógatípusok legtöbbje a hatha jóga alapjaira épül. Alkalmazott itt annyit tesz, hogy az ember valamilyen konkrét cél érdekében vág bele: tartásjavítás-és mozgásszervi betegségek kialakulásának megelőzése, stresszoldás, női problémák kezelése stb. Bármelyiket választod is, a jóga egész szervezeted működésére hatással lesz, nemcsak a tested lesz harmonikusabb, ellenállóbb, hanem a lelked is jól érzi majd magát benne.

2. Mit tegyek kezdő jógásként, hogy elkerüljem a sérülést?

Először is kapcsold be a biztonsági övet, mert a jógával életed legizgalmasabb utazása következik! A viccet félretéve, ha korábban is sportoltál, mozogtál rendszeresen, biztosan van már némi testtudatod, aminek nagy hasznát fogod venni. Ám ha csak most kezded, akkor neked különösen fontos lesz, hogy figyelj oda magadra, a határaidra, ne erőltess semmit, ami most még nem esik jól. A jóga nem verseny, nem is akrobatika, a végső cél az, hogy teljes összhangba kerülj önmagaddal. Én nem is sorolnám a sport kategóriába (természetesen létezik olyan, hogy valakit a jógából is csak a funkcionalitás érdekel, és ezzel sincs semmi baj), de ennél ez azért egy jóval komplexebb rendszer.

– Én azt javasolnám, hogy az otthoni gyakorlás előtt mindenképp keress fel egy stúdiót, ami szimpatikus. Mielőtt órára mennél, bátran nézz először körbe, érdeklődj személyesen, győződj meg róla, hogy valóban barátságos-e a hely, jól éreznéd -e ott magad. Szinte mindenhol vannak kezdő órák, az oktatónak jelezheted is a foglalkozás előtt, hogy először vagy jógaórán, így jobban tud rád majd figyelni.

– Ha már otthon gyakorolsz, azt azért tartsd szem előtt, hogy mint minden mozgásnál, itt is nagyon fontos a bemelegítés, ez soha ne maradjon ki.
Emellett kezdj el figyelni a légzésedre –csoportos órán biztos tapasztalod majd, hogy az oktató segít, mindig diktálja majd a légzést, ám ez hamar természetessé válik. Orron keresztül lélegezz be – és ki is, próbálj légzésritmusra mozogni. Soha ne tartsd vissza a levegőt, az izmoknak is szüksége van a folyamatos oxigénellátásra.

3. Milyen felszerelésre és öltözékre lesz szükségem a jógázáshoz?

Különösebb befektetésre nincs szükség, kényelmes ruha, cicanadrág-laza póló kombó teljesen jó lesz, olyan legyen a szetted, amiben jól érzed magad és szabad mozgást biztosít. Ha nincs jógaszőnyeged, elsőre egy fitnesz-matrac, vagy polifoam is megteszi, aztán ha rendszeressé válik a gyakorlás, előbb-utóbb úgyis beruházol majd egy jógamatracba. Majd meglátod, miért mondom ezt. 🙂

4. Milyen helységben érdemes végezni a gyakorlatokat, és mi egyébre lesz még szükségem?

Ha otthon jógázol, olyan sarkát, zugát válaszd a lakásnak, ahol nem zavarnak olyan kérdésekkel, hogy mikor vacsorázunk és kivasaltad -e már az ingem, a gyakorlásod idejére iktasd ki a zajokat, és fontos, hogy ne legyen huzat. Próbáld ki, hogy tudsz -e ugyanúgy magadra figyelni egy kis aláfestő zenével, mint anélkül, ha nem tereli el a figyelmed, válassz valami kellemes, lounge típusú zenét, vagy akár tradicionális zenékre is rákereshetsz a neten. Lehetőleg mindig ugyanabban az időben gyakorolj, ez segít a rendszeresség kialakításában.

5. Melyik ászanával érdemes kezdenem, és hogyan kell ezt/ezeket elvégezni?

Elindítottam egy ászana sorozatot a blogon, a kezdő gyakorlatokkal kezdtem, onnan bátran lehet csemegézni (kattints ide).
Jógáról egyszerűen - Pink Dust vendégposztDe ha valami nagyon egyszerűt szeretnél kipróbálni, mondjuk csak ellazulni egy fárasztó nap után, próbáld ki ezt: helyezkedj el sarokülésben, belégzéssel nyújtózz meg fejtetővel felfelé, és a gerincet hosszan tartva hajolj előre. Karokkal nyújtózz előre, homlokod, könyököd engedd le, vagy tartsd a két tenyered egymáson és azon pihentesd a homlokod. Engedd elnehezülni a medencéd. Lélegezd át a bordákat, szélesítsd a hátat hosszú, mély levegővételekkel. Maradj benne néhány hosszú légzésig, és óvatosan, kéztámasszal gyere ki belőle. Ez a sasankaászana, vagyis a nyúlpóz, amely amellett, hogy ellazít, még az arc ráncaira is jótékony hatással van.


6. Honnan tudom, hogy helyesen végzem a gyakorlatokat?

Hogy erre a kérdésre választ kapj, pontosan ezért lenne jó, ha tapasztalt oktató „kezei alatt” tennéd meg az első lépéseket. Ugyanakkor azt gondolom, hogy tökéletes ászana nincs, csak erre való törekvés. Persze vannak alapelvek, amik mentén gyakorolunk, a biztonságos gyakorlásra, a sérülések megelőzésére törekszünk, és mindenkinek más a határ. Az ászana sorozatban leírom mindenhol az ellenjavallatokat és a kivitelezés lépéseit, csoportos órán pedig biztos, hogy igazít az oktató (ezt soha ne értsd félre, nem azért „állít” rajtad, mert rosszul csinálod, hanem hogy még jobb legyen).

7. Mennyi idővel előtte-utána érdemes enni-inni és milyen típusú ételt-italt?

A jógikus táplálkozás alapvetően vegetáriánus, azonban nem vagyunk egyformák, nincs egységes „recept”, viszont mindenki figyelmét felhívnám a sok természetes étel, nyers zöldség és gyümölcs fogyasztásának fontosságára. Ide kattintva találsz néhány tippet arra vonatkozóan, hogy nekem mi vált be. Nem ez az egyetlen szent és üdvözítő, mindenki magán fogja tapasztalni, hogy mi a legjobb neki.

monk-458491_1280

Tippek, trükkök

1. Mely híres jógaoktatók videóit ajánlanád szívesen azoknak, akik otthon tudnak csak jógázni?

Angolul tudó kezdők Erin Motz 30 napos kihívását feltétlenül próbálják ki! Minden napra egy 10-15 perces sorozatot ütemez be, emailben jönnek a linkek, ha feliratkozol a programra. Itthon pedig létezik egy olyan, hogy Jógaklikk, itt online jógavideókat találsz, előfizetéssel működik, de minden hónapban ingyenesen elérhetővé tesznek egy videót.

2. Hol találkozhatnak veled azok, akik szeretnének képzett oktató segítségével elkezdeni jógázni?

Pesten egy pici fitneszteremben, Budán pedig a Nemcsakjóga Mozgásstúdióban tartok órákat.

Ha mélyebben érdekel a jóga témája, kövesd Reni blogját rendszeresen.
Ajánlok neked még egy érdekes olvasnivalót: Jóga sztereotípiák

Itt találkozhatsz Renivel
http://bokretafitness.hu
http://www.facebook.com/nemcsakjoga

Reni jóga Cafeblog - Jógáról egyszerűen - Pink Dust vendégposzt

csillag

Ha még bírod szusszal, olvass el pár jóga alapfogalmat!

Ászana
Jelentése: belehelyezkedés, illetve stabil, kényelmes póz. Az ászanák sokezer éve ismert testtartások, amelyek számtalan jótékony hatásáról csak elképzeléseink vannak. Nem csupán anatómiailag és energetikailag
tökéletes testhelyzetek, de szimbolikus, szellemi jelentésük is fontos. (Forrás: jogapedia.hu)
Napüdvözlet
A Surya Namaskara (Napüdvözlet) a legismertebb gyakorlatsor, szinte minden jógaiskola tanítja, éppen ezért számtalan változata ismert. A Napüdvözlet nem pogány ima vagy hindu rituálé, hanem egy olyan jótékony hatású gyakorlatsorozat, amely a gyakorlót felkészíti az ászanák (testtartások) gyakorlására és azok hatását sajátos módon kiegészíti. (Forrás: jogagrubedli.hu)
Relaxáció
A relaxáció a jógában és a pszichológiában is bevett gyakorlat a stressz, a testi és mentális feszültségek oldására. (Forrás: jógapszichologia.hu)
Pránájáma
A pránájáma a lélegzet és életerő energiát adó áramlása, a légzés által történő felhalmozása és a testben való áramlásának irányítása. (Forrás: jogapont.hu)
Meditáció
A meditáció rendszeres gyakorlása által könnyebben küzdhetünk meg a mindannyiunk életében jelentkező stresszel, szorongással, félelemmel, pánikkal, a fizikai és lelki fájdalommal, javíthatjuk koncentrációs és problémamegoldó képességünket, kiegyensúlyozottabb, harmonikusabb életszemléletet és önképet alakíthatunk ki, és nagyobb önkontrollra tehetünk szert. Klinikai kutatások igazolták, hogy a meditáció rendszeres művelése pozitív hatást gyakorol az agytevékenységre, az érzelmi folyamatokra és az immunrendszerre. (Forrás: yogabog.com)

Pink Dust Facebook oldal

Az igazi társad keresed? Randivonal!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!