Pink Dust blog

Rozsos-rizskovászos márványos kalács | Búzamentes, tejmentes recept és kovász camino

Kovász, kovász, kovász. A rozskovász, a rizskovász, a rozskenyér, a miért nem buborékos körül forog az életem 3 hete. Végre sikerült megbirkóznom a feladattal, hogy rozskovászt készítsek, és mikor már úgy éreztem, Jani vagyok (vagy legalább Janika), akkor kipróbáltam belőle a rizskovászt is. Mégpedig azért, mert szerettem volna valamilyen édességet is sütni kovászból, nem csak kenyeret. Így amikor a végre jól sikerült rozskenyeremet bekevertem, akkor a rozskovászból készítettem egy rizskovászt is, ami ennek a csodás márványos kalácsnak az alapját adta számomra.

Recept és elkészítés lejjebb, a történet folytatása itt…

Rozsos-rizskovászos márványos kalács | Búzamentes, tejmentes recept

Az alapreceptért köszönet Bettymaminak, akinek fantasztikus kovászos kreálmányai egytől-egyig meghozzák a kedvemet a kovásszal való további kísérletezésnek. Nem egyszerű kísérletezés ez, mivel én ugye csak búzát nem ehetek a glutén társaskörből. Olyan bevált receptet azonban eddig nem találtam, ami kovászos (mondjuk rozs, tehát gluténos), de nem búzás. Így nekem kell beáldoznom nem kevés órát, lisztmennyiséget és energiát, hogy rájöjjek, hogyan tudom ezt megoldani. További nehézség az egészben, hogy hiába írja le valaki, hogy ezt és ezt tegyek a tésztába, ha gyakorlatlan vagyok, és nem látom, hogy még nem jó a kovász, akkor nem fog sikerülni, és nem a recept hibája lesz. De végre ott tartok a kovász caminomban, hogy van egy már majdnem tökéletes (*) rozskovászos félrozskenyér receptem és készítettem egy majdnem tökéletes (*) márványos kalácsot rozsos rizskovászból.
* Mindig lehet jobbat.

Ehhez nagyon sok segítséget kaptam az Akik szeretnek kenyeret sütni csoportból Helgától, és jó kis fejtágító volt Limara blogja is. Persze a búzamentes résznél egyedül maradtam, de annyi baj legyen.

Egyelőre álljon itt a recept azoknak, akik szívesen sütnek kovásszal, de nem ehetnek búzát, és ha Te, kedves olvasó még nem tudod, hogyan is láss neki a kovászkészítésnek, kérlek, írj hozzászólást, ha igényled az útmutatót.



ÚJ! Rizskovász recept itt!

Rozsos-rizskovászos márványos kalács 
Hozzávalók

20 dkg rizskovász (1 ek. világos rozs kovászhoz sütés előtti este hozzáadtam 1 dl langyos vizet és 10 dkg rizslisztet)
2 dl langyos rizstej+8 dkg cukor benne feloldva
2 tojássárgája
10 dkg rizsliszt
10 dkg Schär Mix C süteményliszt
30 dkg Schär Mix B kenyérliszt
csipet só

A tészta készítés végén: 6 dkg olvasztott laktózmentes Vénusz sütőmargarin + még egy kevés kell majd a forma kikenéséhez

Az első pihentetés után:
2 ek. cukrozatlan kakaópor
A második pihentetés után:
A tészta tetejére 1 tojás sárgája+1 ek. rizstej keveréke

Elkészítés

1. Keverd el alaposan a liszteket és a sót.
2. A langyos tejben hagyd feloldódni a cukrot, majd keverd el a kovásszal alaposan, amíg egynemű lesz nagyjából.
3. Keverd össze a hozzávalókat, de az olvasztott margarint a végén add hozzá.
4. Gyúrj csodálatos tésztát belőle, majd rizsliszttel megszórva, konyharuhával letakarva pihentesd 1-2 órán át, illetve amíg duplájára kel a tészta.

Rozsos-rizskovászos márványos kalács tésztája

5. Kérdezd meg, kipihente -e magát, ha igen, szitálj a tésztára 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport, majd óvatosan gyúrd át, de ne legyen egynemű a kakaóporral, hogy márványos legyen majd a kisült tésztád. Margarinnal kikent formába tedd a tésztát. Én kuglóf formába tettem. Hagyd pihenni ismét, ahogy korábban.

6. Kend meg a tészta tetejét a rizstejjel elkevert tojássárgájával.
190 fokra előmelegített sütőben süsd 35 percig, majd takard le alufóliával (ekkor már barna a teteje) és süsd további 15 percig 180 fokon.

Rozsos-rizskovászos márványos kalács | Búzamentes, tejmentes recept

Rozsos-rizskovászos márványos kalács | Búzamentes, tejmentes recept
Rácson hagyd kihűlni, és melegen ne fogyaszd, bár állítólag nem üli meg úgy a gyomrot, mint a meleg élesztős kelt tészták.

Meleg rizstejjel ajánlom a fogyasztását. Tömör, laktató finomság.

Jó étvágyat!

Az igazi társad keresed? Randivonal!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Pink Dust says:

    Köszi Anci! Igyekszem. 🙂

  2. Ildikó Törzsök says:

    Megemelem nem létező kalapomat előtted! 🙂
    Klasszul megoldottad a kovász kérdést (még én sem mertem nekiállni 🙁 )
    A kalácsod meg tömör gyönyör lett 🙂
    Ügyes és kitartó vagy <3


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!