Pink Dust blog

Kakaós-vaníliás tekercs rizskovászból | Gluténmentes, tejmentes kísérleti recept

ÚJ! Rizskovász kis arányokkal, egyszerűbb, gazdaságosabb verzióban. Kattints ide a receptért!

Eddig csak rozskovászt készítettem, elszöszmötöltem vele egy jó pár hétig, mire sikerült. Először kis arányokkal próbálkoztam, majd megtudtam, hogy érdemes nagyobb mennyiségekkel dolgozni, mert akkor biztosan sikerül. Igaz, ki kell dobni némi lisztet a feldolgozás során, ezért a későbbiekben folytatom a próbálkozást a kis arányokkal. Addig is megosztom az első rizskovásszal készült sütemény receptemet, melynek alapját a Betty hobbi konyhája blog szolgáltatta. Ezt alakítottam át, ahogy korábban tettem a rozskovásszal készült kalácsom esetében, és első sütéshez képest szerintem ez is nagyon finom lett (ha te is ehetsz rozst, kattints a fenti linkre, és nézd meg a rozsos kalács receptjét is, érdemes!). Azért neveztem el kísérletinek a receptet, mert szerintem lehetne még tökéletesíteni a liszt arányokat, hogy egyáltalán ne törjön a tésztája. Persze az ember lánya szívesen keveri a liszteket, ha azzal olcsóbb lesz a recept. Így tettem most én is, a lisztkeveréket rizsliszttel kevertem.

Ez a sütemény kellemesen vaníliás-rizses ízű, közben enyhén kakaós (persze ezt szabályozhatod a töltelékkel), frissen sülten ropogós a tésztája, és laktató is.

Kakaós-vaníliás tekercs rizskovászból | Gluténmentes, tejmentes kísérleti recept Pink Dust blog

Jöjjön hát először a rizskovász majd a rizskovásszal készült kakaós-vaníliás tekercs receptje!

Rizskovász elkészítése (4 vagy 5 nap)

A 4. vagy 5. napon lesz szép lyukacsos, buborékos az anyag, finom savanykás illata lesz. Ha ez így van, akkor felhasználható a rizskovász sütéshez, de ez igazából a te konyhádban fog eldőlni, hogy mikor sikerül. Ezért én úgy időzítettem, hogy kedden volt az első nap, és hétvégére, szombatra esett a sütés.

1. nap elkészítés (kedd este) Nagy (lehetőleg literes vagy nagyobb, de legalább fél literes) befőttes üvegben 100 gramm rizsliszthez teszek 1 dl langyos vizet, jól elkeverem. Nem huzatos, nem hideg helyen tárolom lezárva. Nekem a konyhai radiátor fölötti polc vált be.
2. nap etetés (szerda este)
A keverékhez teszek 1 dl langyos vizet, majd 100 gramm rizslisztet, villával jól elkeverem, kapjon bőven levegőt keveréskor.
3. nap etetés 
(csütörtök este)
A keverékhez teszek 1 dl langyos vizet, majd 100 gramm rizslisztet, villával jól elkeverem, kapjon bőven levegőt keveréskor. (ugyanaz a folyamat) Tedd át nagyobb üvegbe vagy jól zárható műanyag ételtárolóba, ha már nem fér el.
4. nap (péntek este)
Ha szép lyukacsos és felfutott, megnőtt a térfogata, akkor jó a kovász.
Kiveszek egy evőkanálnyit a keverékből, és átteszem egy tiszta üvegbe. Hozzáadok 1 dl langyos vizet, majd 100 gramm rizslisztet, elkeverem villával.
Hagyom, hogy felfusson, buborékosodjon, ha ez megtörtént, akkor másnap reggel a kb. 20 dkg súlyú keveréket felhasználom sütéshez.

TIPP: A maradék keverékből, ami megmaradt, egy evőkanálnyit elteszek egy tiszta üvegben, jól lezárom, ez pár napig hűtőben tárolható (a többit vagy kidobod vagy csinálsz még egy adag kovászt, és azt is megsütöd).
Ha szükség van rá sütéshez, akkor a fenti módszerrel elvileg egy etetéssel feléleszthető. Magyarul a sütés előtti napon adj a hűtőben tárolt 1 evőkanálnyi anyaghoz 1 dl langyos vizet, 100 gramm rizslisztet, keverd el, zárd le, hagyd felfutni, buborékosodni, és másnap süss vele.

5. nap (szombat, sütés)

Így néz ki a rizskovász, amit a tésztába teszek:

Rizskovász recept | Kakaós-vaníliás tekercs rizskovászból | Gluténmentes, tejmentes kísérleti recept
Kakaós-vaníliás tekercs receptje (32 db)

Hozzávalók a tésztához

20 dkg rizskovász (a fenti módszer 5. napi állapota)
2 dl langyos rizstej (Alpro Rice Dolce – kellemes vaníliás ízű) + a tetejére locsoláshoz
6 dkg cukor
1 tojás
35 dkg Schär mix B liszt
15 dkg rizsliszt + a nyújtáshoz
6 dkg laktózmentes, vanília ízű Vénusz sütőmargarin + pár dkg a tetejére locsoláshoz
csipet só

Hozzávalók a töltelékhez (érdemes összekeverni)

kb. 5 dkg laktózmentes, vanília ízű Vénusz sütőmargarin olvasztva
kb. 2 ek. cukrozatlan holland kakaópor
kb. 2 ek. porcukor (kóstolni ér! 🙂 )

Tetejére

Nagyon érdemes meglocsolni rizstej+sütőmargarin+kakaópor folyós, áttetsző keverékével bőven!

Elkészítés

1. A langyos tejben keverd el alaposan a cukrot, majd a kovászt.
2. Add hozzá a tészta többi hozzávalóját is, és keverd össze alaposan. Egy kellemesen puha, de nem ragacsos tésztát fogsz kapni.
3. Enyhén belisztezve, letakarva hagyd kelni a duplájára (de legalábbis fél órán át mindenképp).
4. Oszd 4 egyforma darabra, a gombócokat hagyd pihenni negyed órán át.

Kakaós-vaníliás tekercs rizskovászból | Gluténmentes, tejmentes kísérleti recept

5. Lisztezett szilikonlapon vagy deszkán nyújts kerekre egy tésztagombócot. Nekem a kör átmérője megegyezett a sodrófa hosszával.
6. Kend meg a töltelék felével.
7. Nyújts ki még egy gombócot, fektesd a töltelékkel megkent másik lapra.
8. Még egyszer menj át a lapokon a sodrófával.
9. Oszd éles késsel 16 cikkre a tésztát.
10. Tekerd fel a cikkeket, és tedd sütőpapírral bevont tepsire.

A maradék két gombóccal szintén végezd el az 5-10 pontokat.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 33 percig sülnek! Két tepsire fér rá ez a mennyiség. 

Kakaós-vaníliás tekercs rizskovászból | Gluténmentes, tejmentes kísérleti recept
Kipróbálod?
Jó étvágyat! 🙂

Az igazi társad keresed? Randivonal!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Magdi Ipacs says:

    Köszönöm szépen a választ!
    Neked is szép hétvégét Alexandra!
    Üdvözlettel: Magdi

  2. Kedves Magdi! Szerintem a mix B-t lecserélheted sima búzalisztre. Akkor szoktam ezt a lisztkeveréket használni, ha “jó kiállású” tésztára van szükségem. A tönkölyhöz korábbi, búzát fogyasztó éveimben sem értettem sajnos. 🙁 A túl sok rizsliszt/zabliszt/kukoricaliszt nem jó olyan tésztában, aminél fontos, hogy ne törjön, ezért az ezekkel való teljes helyettesítést nem javasolnám. Ha viszont búzalisztes lesz a recepted, akkor már a rizsliszt sem elengedhetetlen, én azt általában a drága lisztkeverékekkel együtt higításra szoktam használni, hogy ne használjak olyan sokat pl. a Schär-ből. Legjobb szívvel azonban azt ajánlanám, hogy keress rá a gugliban, hogy “kakaós tekercs recept”, “kakaós tekercs tönkölyliszt”, illetve, amit én még szeretek használni, az a nosalty mi van a hűtőben programja. Linket sajnos nem tudok ide beszúrni, de ezt is kidobja a kereső azonnal, és akkor ott rá tudsz keresni az összetevőkre, amikből sütni szeretnél. Remélem, sikerrel jársz, és egy nagyon finom édesség lesz az eredmény. Szép hétvégét! Alexandra

  3. Magdi Ipacs says:

    A Schär mix B liszt helyett mit használhatok? Nincs szükségem gluténmentes lisztre, használhatok helyette más lisztet? (tönköly, vagy esetleg további rizslisztet, de akár zabpehely liszt is jó?)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!