Pink Dust blog

Rizskovásszal készült zabpelyhes zsömle és bagett | Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept

Ez a zsömle bizony bejárja a bloggerek egy körét, mert a Mókuslekvártól Betty hobbi konyháján át most nálam landolt. Persze én is átalakítottam, így ez most a harmadik verzió, amit kipróbálhatsz belőle. Ha gluténérzékenyként vagy itt az oldalon, akkor nagyon jó helyen jársz, mert rizskovásszal, gluténmentesen, tejmentesen és tojásmentesen készítettem el ezeket az ínycsiklandó zsömléket és bagetteket. A recept alapja a rizslisztből készült kovász, ennek elkészítési módjáról ide kattintva olvashatsz. 

Ha szeretnéd kipróbálni ezt a pikáns ízű (a rizskovász miatt), tömör, nagyon laktató zsömlét vagy bagettet, akkor görgess tovább a receptért!
Tipp: érdemes ezzel a mennyiséggel dolgozni, és mondjuk a felét lefagyasztani. 

Rizskovásszal készült zabpelyhes zsömle és bagett | Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept Pink Dust blog

A zsömléket natúran készítettem el, a bagetteken “csavartam egyet”, és egy édes bevonattal készítettem el őket.

Hozzávalók 9 db zsömléhez és 2 bagetthez

20 dkg rizskovász (rizskovász receptje itt érhető el)
7 dl langyos víz
20 dkg gluténmentes zabpehely + a díszítéshez
50 dkg Schär Mix B liszt
15 dkg gluténmentes zabpehelyliszt
5 dkg rizsliszt
2 dkg só
2 evőkanál olaj

Opcionális az édes verzióhoz:
1 ujjnyi laktózmentes, vaníliás Vénusz sütőmargarin és néhány evőkanál Alpro Rice Dolce rizstej

Elkészítés

0. Rizskovász készítése
1. A rizskovászt keverd el alaposan a langyos vízzel. – nedves keverék
2. Keverd össze a zabpelyhet, a sót és a liszteket alaposan. – száraz keverék
3. Dolgozd össze a nedves és száraz keveréket, majd add hozzá az olajat is.
4. Takard le műanyag fóliával, és pihentesd 12-14 órán át.

5. Felezd el a tésztát!
Egyik feléből zsömlék lesznek, másik feléből bagettek.
6. A tészta egyik feléből vizes kézzel formázz fél zsömle nagyságú gombócokat (megnőnek), és tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire. A tészta másik feléből formázz két hosszúkás bagettet.
7. Vágd be a zsömlék tetejét keresztben, a bagetteket pedig egyszer-egyszer hosszában.
8. Spricceld le őket vízzel, és szórd meg zabpehellyel.

Rizskovásszal készült zabpelyhes zsömle és bagett | Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept Pink Dust blog
Rizskovásszal készült zabpelyhes zsömle és bagett | Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept Pink Dust blog
Rizskovásszal készült zabpelyhes zsömle és bagett | Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept Pink Dust blog

9. Opcionális, ha a bagetteket édesre szeretnéd megcsinálni: az olvasztott laktózmentes, vaníliás Vénusz sütőmargarin és néhány evőkanál Alpro Rice Dolce rizstej meleg keverékével kend meg a bagettek tetejét, de ne áztasd el.

Sütés
Melegítsd elő a sütőt 220 fokra, és a sütő aljába tegyél egy tepsibe fél liter vizet.
20 percig süsd így a gőzös sütőben, majd vedd ki a vizet a sütőből (óvatosan!), csökkentsd a hőfokot 200 fokra, és süsd tovább még kb. 20 percig.

Tipp: Betty a receptjében ennél jóval rövidebb időt írt, de az én zsömléimnek ennyi időre volt szükségük. Figyeld a színüket, legyenek szép pirosas-aranybarnák, és a héjuk ropogós. Egyet nézegess meg közelebből, esetleg vágj is fel, ha már jónak tűnik, de bizonytalan vagy.

Rizskovásszal készült zabpelyhes zsömle és bagett | Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept Pink Dust blog

Mindenképp rácson hagyd kihűlni őket!

Rizskovásszal készült zabpelyhes zsömle és bagett | Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept Pink Dust blog

Az igazi társad keresed? Randivonal!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!