Pink Dust blog

8 kérdés, számtalan tipp és trükk a designdrOops lakberendező bloggerétől Neked

Olyan kérdésekkel készültem, amelyek a lakberendezés témájában kezdőket segítik, a teljes felújítás/új lakhely élethelyzetében. Segítsünk nekik tippekkel és trükkökkel, hogy könnyebben induljanak el ezen a designos úton. 🙂 Kérlek, mutatkozz be pár mondatban a Pink Dust olvasójának, mit tudhatunk rólad és a designdrOops nevű blogodról?

8 kérdés, számtalan tipp és trükk a designdrOops lakberendező bloggerétől NekedTakáts Lilla vagyok, végzettségemet tekintve okleveles közlekedés-építőmérnök, és pár éve már lakberendező és blogger is. Családi pozícióm: feleség és három nagy lány anyukája. 🙂
A designdrOops! blogot a lakberendező iskola elvégzése után indítottam, egyrészt, hogy kissé rendszerezzem a tanultakat, másrészt hogy új ötleteket, inspirációkat gyűjtsek. A blogban szeretem feszegetni a határokat. A sajátomat és a látogatókét is. A praktikus lakberendezési ötletektől a meghökkentő design trendekig sok minden érdekel. Inspiráció pedig számtalan helyről jöhet…

csillag
1. Nagyobb lélegzetvételű – akár csak a berendezéseket érintő – felújításkor úgy tudom, érdemes megpróbálni a lehető legtöbb dolgot egy adott üzletben beszerezni, hogy egy kis kedvezményt tudjunk kialkudni. Tudsz még ehhez hasonló spórolós tippet adni a felújítóknak?

Attól óvnálak, hogy csak az ár alapján dönts és a legolcsóbbat válaszd a szaniterek, festékek vagy burkolatok világában. Az ár és a minőség nagyjából egyenesen arányos. Minél olcsóbb, nagyon valószínű, hogy annál silányabb minőségű. Egy lakásfelújítás után azonban nem csak egy-két évig akarjuk használni a csaptelepet, konyhapultot vagy a padlólapot, ugye? Az olcsó később sajnos sokkal drágább lehet.

Nézz körül a piacon! Ez ma már sokkal könnyebb, gyorsabb mert elég, ha ​az asztalodnál ülve az interneten körülnézel. Ha megtetszik egy adott bútor, lámpa, konyhagép vagy csempe, kis kutatással megtalálhatod a legolcsóbb beszerzési forrását. Megjegyzem, én soha nem vásárolnék ágyat, széket vagy kanapét kizárólag internetről. Muszáj kipróbálnom! Fontos, hogy kényelmes legyen, tartson és támasszon, ahol kell, ne legyen túl kemény vagy túl puha. Ez a teszt nem megy máshogy, rá kell ülni, feküdni, mocorogni, fészkelődni… ráadásul a színét és az anyagminőségét is csak élőben tudod igazán megtapasztalni.

Vannak időszakok, amikor nagyobb leárazásokba is belefuthatsz, például a karácsony utáni pangó szezonban vagy termékkifutáskor, termékváltáskor. Esetleg üzlethelyiség váltáskor, költözéskor is ki lehet fogni nagyobb leárazásokat. Ezt azonban csak akkor tudod kihasználni, ha már tudod, hogy mit keresel és az adott tárgy beleillik a már előzőleg kialakított terveidbe, elképzeléseidbe (koncepciódba). Mert ez a legnagyobb spórolási tipp, tudod, hogy mit akarsz és nem impulzívan vásárolsz.
De ha például a konyhagépeknél sem a legújabb modellbe szeretsz bele, hanem beéred a pár évvel ezelőttivel, lehet, hogy több marad a zsebedben.

2. A lakberendezési stílusok között sok van, ami egyértelmű, és kisebb utánajárással kezdők számára is viszonylag könnyen adaptálható (minimális stílusérzék mellett). Az eklektikus stílus azonban sokaknak fejtörést okozhat. Mit tegyen felújítónk, ha szeretne egymástól eltérő stílusú darabokat ízlésesen kombinálni? Van valami trükk a színek/minták/más variálásakor, hogy végül egységes képet kapjunk a helyiségben?

Az eklektikus stílus, hm…  szerintem ez a legnehezebb. Ami eklektikusnak indul, nagyon könnyen beleszaladhat egy szedett-vedett gagyiba. Sokat kell próbálgatni, elvenni, hozzátenni.

Eklektika, lakberendezés - designdroops vendégposzt a Pink Dust blogon

Még csak az sem működik biztosan, hogyha a tárgyak színben legalább összeillenek, akkor már rendben lesz. Ez sokkal nehezebb. Kell valami vezérfonal (koncepció), ami mentén haladva a tárgyak összhangba hozhatók egymással. Szerintem ez legtöbbször maga a személy, aki szinte bevonzza maga köré a tárgyakat, a kedvenc tárgyait és ha szerencséje van, akkor ezek jól kiegészítik egymást és magasabb szintre emelik tér kisugárzását. Ez kissé fellengzősen hangzik, de szerintem tényleg így van. Ez keveseknek sikerül jól, de ha valakit izgat ez a műfaj, mindenképpen megéri próbálkozni. Egy biztos: kreativitás és kalandvágy kell hozzá, meg bátorság.

Hogyan?

Aki ilyenbe szeretne fogni, annak azt tanácsolom, hogy érdemes rákeresni akár pinterest-en eklektikus enteriőrökre, és megnézni melyik tetszik, melyik nem. Elemezgetni, melyik miért, mi tetszik benne, mi nem. Ezzel már el lehet indulni,  kitalálni a saját irányodat. Az is járható út, ha elkezded a válogatást, és készítesz belőlük egy stíluskollázst (akár egy kartonra rendezve a fotókat) így már jobban látod, hogy összhangba lehet-e hozni a tárgyakat egymással, és ha megakadsz, egy olyan szakembertől kérsz is kérhetsz tanácsot, akinek adsz a szavára. Az is lehet, hogy két lakberendező, két teljesen eltérő tanácsot ad…hát igen, ez egy nagyon szubjektív műfaj!
Hogy lásd, milyen is egy ilyen összeállítás, az én kollázsaimból itt láthatsz párat.

A következő három enteriőr eklektikus, mégis mindegyik teljesen más!

Eklektika, lakberendezés - designdroops vendégposzt a Pink Dust blogon

Eklektika, lakberendezés - designdroops vendégposzt a Pink Dust blogon

Színes is vidám is, de nekem ez túl sok.


Eklektika, lakberendezés - designdroops vendégposzt a Pink Dust blogon

Van, hogy a különböző stílusú kedvenc székedet, kanapédat épp egy szőnyeg vagy egy erős falszín tudja összhangba hozni, de hogy melyik az …? Próbálgatni kell. Ami jól néz ki együtt az jó lesz, ami nem, az nem. Valószínűleg egy könnyebben járható út, ha egy nagyjából egységes stílusú enteriőrbe kerül egy oda nem illő darab. Például egy minimalista stílusba keverünk valami karakteres régiséget vagy épp ellenkezőleg egy népies stílusba kerül valami nagyon modern. Ez az ellentétekre alapozó feszültségkeltés egyébként szépen megfigyelhető drága design bútorok termékfotóin, amikor pl. egy karakteres raktárépületbe vagy lepukkant kastélyba tesznek egy méregdrága modern vonalú bőrkanapét, itt éppen a BAXTER-ét.Eklektika, lakberendezés - designdroops vendégposzt a Pink Dust blogon

A híres designer, Paola Navone eklektikus étkezője – érdemes megnézni, hogy mennyire karakteres a fal, a padló, az asztal és a hatalmas ovális tükör. A csillárról nem is beszélve. Együtt mégis egyensúlyba kerültek. De az is lehet, hogy van akinek nem, és annak ez már sok… 3. Milyen appokat, internetes oldalakat tudnál ajánlani a konkrét tervezéshez? Inspirációs táblák gyűjtésére kitűnően alkalmas a Pinterest, az IKEA honlapján tervezhetünk konyhabútort – tudsz ajánlani még pár ilyen oldalt, amit a lakberendezés témájában kezdők ki tudnának használni?

A Pinterest-et nagyon szeretem, én is gyártok inspirációs táblákat​​, gyűjtöm az ötleteket. Ezt egyébként javaslom is: ha felújítást tervezel​​, érdemes az ötleteket ide gyűjteni, mert könnyen visszakereshető a forrás. Ez például gyártó vagy forgalmazó cégek visszakeresésében kifejezetten hasznos​​.

Egy másik oldal a Houzz, ahol nagyon jól lehet keresni különböző stílusú enteriőrökre, ötletekre vagy egyes termékekre is.​ A különböző lakótereket nézegetve rengeteg inspirációt gyűjthetsz, épp úgy, ahogy a Pinterest-en is.

A Polyvore-on ellenőrizheted, hogy az általad választott tárgyak mennyire illenek össze, klassz moodboard-okat (stíluskollázs) készíthetsz, és nem csak home kategóriában. Egyszerűen használható, szerintem nagyon fog tetszeni.

Ha megpróbálkoznál a tervezéssel is, ezzel az ingyenes programmal megteheted.

 
4. Ajánlanál néhány titkos beszerzési helyet, ami nem jön szembe velünk minden nap? Hiszen nyilván az IKEA, Kika, Praktiker és társai eszébe jutnak az egyszeri felújítónak, de azok számára érdekes lehet alternatívát nyújtani, akik egyedibb termékekre is vágynak. 

Ha valóban egyedi és minőségi termékekre vágysz, a felsoroltakban ne tölts sok időt. De ki kell ábrándítsalak. A lakberendezőknek sincsenek titkos helyeik. Mindegyik olyan, ahová bárki bemehet. Csak mi inkább az ún. szakosodott üzleteket keressük. Lámpás, burkolatos, fürdőszobás, konyhás, stb. cégek. Ezek kívülről néha nem is látszanak túl nagy üzletnek, de itt készséges kiszolgálókat találsz, akik szívesen segítenek neked.
Jó régen volt egy reklámszlogen: Cipőt a cipőboltból. Hát valahogy így. Sokkal nagyobb, sőt nagyságrendekkel nagyobb választékot találsz a szakosodott üzletekben, és mivel általában nincs nagy raktárkészletük, bár a  különlegesebb darabok is elérhetők, itt meg kell rendelni és pár hetet várni rá, nem úgy, mint a kérdésedben említett üzletek, ahol meglátod és már viheted is.

De az igazán minőségi (értsd: nemcsak tartós, gyakran 10, 20 vagy 50 éves garanciájú) termékek tényleg egy életre szólnak. Az áruk viszont ennek megfelelően nem hasonlítható össze a kommersz, mindent forgalmazó és viszonylag olcsó üzletekével, ahol nagy tételben megveszik a – finoman szólva – nem túl minőségi terméket; a következő évben, ha valami kiegészítőt vagy pótakármit keresel, már nem is emlékeznek, hogy forgalmazták az adott árut. Persze nem mondom, hogy nem lehet elcsípni itt is valami jó darabot, de itt nem a magas minőséget és trendi dolgokat kereső közönség van belőve a célcsoportként.

Szóval menni kell … külön a lámpásokhoz, külön a keleti bútorosokhoz, külön az irodaszékekre szakosodottakhoz… attól függően, mire van szükséged.
A lakberendezők általában teljesen másképp ülnek azon a bizonyos lovon, azaz másképp állunk a tervezéshez, mint a lakásfelújító tulajdonos. A tulaj elmegy pár nagy, lehetőleg jó sok mindent forgalmazó üzletbe, megnézi mit lehet kapni, és abból ami megtetszik és meg tudja fizetni, azt hazaviszi.

A tervező először körüljárja mire kell tervezni, hogyan él a család, mik az elvárások és célok, ezután következik a térszervezés, stílus és színmeghatározás, egyeztetés, és ha ezek letisztázódtak, csak ezek után jön az egyes darabok kiválasztása. Magyarul milyen típusú kanapét, lámpákat stb. keressünk. Csak ezután következik, hogy ezeket hol lehet beszerezni. Kicsit leegyszerűsítettem a tervezési folyamatot, de lényegében valahogy így működik a dolog.

Hogy javasoljak is, ahol nem kell a várost járni, mert egy helyen sok mindent megtalálsz, de különleges és minőségi termékeket kapsz, az a Max City, az M1  autópálya mellett, Törökbálinton. Érdemes egy szombatot rááldozni, és körülnézni. A belvárosban a Paulay Ede utca környékén és a Király utcában is rengeteg jó üzletet találsz.

Lakberendezési tippek, trükkök - designdroops vendégposzt a Pink Dust blogon

 
5. Mi a kedvenced a lakberendezői/építőmérnöki munkában? 

Az eleje meg a vége. 🙂
Az eleje, amikor megismerkedem a megrendelővel, és megpróbáljuk együtt kitalálni, hogy igazán mire is lenne szüksége. És a vége, amikor formát ölt a terv és azt látom, hogy a megrendelő elégedett és boldog.

 
6. Mik a legtipikusabb/leggyakoribb hibák, amit hajlamos ejteni egy kezdő – hozzáértő segítsége híján? 

A leggyakoribb hibák? Szerintem érdemes lenne egyszer összegyűjteni azoktól, akik már túlestek egy vagy két lakásfelújításon és maguk menedzselték az egészet. Sajnos legtöbbször a saját kárán tanulja meg a dolgokat az ember. Vagy még úgy se.

– Elsőként említeném talán az impulzusvásárlást. Nincs különösebb terved, megveszed az első kanapét vagy akármit, ami megtetszik, és két hét múlva – amikor már körülnéztél jobban a piacon – rájössz, hogy ezért vagy azért hiba volt. Érdemes valamilyen szinten felkészülni a lakásfelújításra, előre tervezni, hogy mi az, amire valóban szükséged van, végigjárni pár üzletet, az igényeid mellett felmérni a kínálatot is.

A konyha is kényes pont, mert fajlagosan elég drága, ezért lehet itt sokat költeni vagy spórolni. Sokan követik el azt a hibát, hogy nem tisztázzák magukban, mennyit is fognak ott tartózkodni, főzni, tárolni, valóban szükséges-e a borhűtő és a gőzpároló – amit olyan jó áron ajánlott most az eladó -, ha egy évben egyszer, csak a szülinapodon vannak vendégeid, és egész héten a munkahelyed melletti kifőzdében ebédelsz.

​Egy lakásfelújítás nem csak az új falszínről, függönyről és kanapéról szól. Lehet, hogy az elektromos (vagy a víz) vezetékek már cserére szorulnak. Érdemes ilyenkor az olyan apró dolgokat is végiggondolni, mint például, ha szeretnél egy olvasósarkot, akkor kell oda egy lámpa is, azt már ne a szoba túloldalán lévő konnektorból kelljen hosszabbítózni. A konyhában, fürdőszobában, az íróasztalodnál milyen elektromos kütyüket fogsz használni, annak hány konnektor kell és hova… stb., és persze mindezt még a festés megkezdése előtt.

– Még egy, ami szerintem nagyon fontos. Az emberek általában nem foglalkoznak a világítással. Azt gondolják: lesz a szobában egy csillár, és kész. Pedig az általános világítás mellett nagyon kellenek a kiegészítő fények: munkafelület világítás, hangulati, dekorációs, biztonsági. stb. Ezek adják meg igazán egy helyiség hangulatát és használhatóságát. Fontos megkülönböztetni a hideg és meleg fényeket és tudni kell melyiknek hol a helye.

​- Na… és ha még azt sem tudod, hogy egyáltalán befér-e a kiválasztott kanapé, vagy elég lesz -e a burkolat mennyiség, és csak imádkozol a pénztártól való távozás után, mert nem mértél csak saccolsz, az a legnagyobb hiba!​​ Nem hiába mondják az asztalosok: mérd le háromszor, aztán vágj bele.​

7. Ha úgy dönt a kedves olvasónk, hogy szeretné kérni a segítségedet egy konkrét felújítás kivitelezésében, milyen lépéseken mentek majd keresztül a tervezéstől a megvalósításig nagy vonalakban? Magyarul hogyan kell elképzelni az együttműködést egy lakberendezővel?

Az első találkozás az ismerkedés. Mármint főleg én ismerkedem a megrendelővel, az igényeivel és a hellyel. Általában a legjobb kiindulási pont, ha megnézzük, mivel elégedetlen, mi okoz a legnagyobb gondot. Például tárolási gondok vagy a konyha szűkössége, esetleg szükséges lenne egy otthoni hobbi- vagy dolgozósarok… (persze ezen kívül még számos más dolog lehet), és hogy mire vágyik, milyen elképzelései vannak.  Ezután árajánlatot készítek, és ha a megrendelő elfogadja, akkor a következő találkozóra már vázlatos berendezési alaprajz(okkal), megoldási javaslatokkal, ötletekkel és stíluskollázzsal megyek. Ilyenkor átbeszéljük a javaslataimat, és akkor már látom, hogy mi az, ami tetszik a megrendelőnek és mi az, ami nem vagy esetleg túl sok.

Igyekszem ráhangolódni, hiszen lehet nekem bármilyen fantasztikus ötletem, ha neki az nem jön be, nem fogja szeretni. Egy-két (három) konzultáció után letisztul az irány, kialakul a végleges berendezési alaprajz és a stílus. A megrendelőnek átadom a végleges berendezési alaprajzot, a bontási és építési tervet (ha szükséges nyílászáró vagy fal áthelyezés) jellemző falnézetekkel,  világítási-, álmennyezeti-, burkolatkiosztási terveket, konyhabútor tervet, amennyiben szükséges, az egyedi megoldások terveit, függönyözési tervet. Összeállítom a javasolt burkolatok, lámpák, bútorok, kiegészítők listáját, árát és beszerzési helyét. Ha igényt tart rá, árajánlatot kérek gyártóktól, és kivitelezőktől, és kérhet művezetést is. Ha a megrendelő szeretné, figyelemmel kísérem a kivitelezés folyamatát is, és ha nem várt probléma bukkan elő, segítek megoldást találni rá. Előfordulhat, hogy csak egy helyiség tervét pl. nappali, gyerekszoba, iroda, konyha vagy fürdőszoba tervezést kérnek, vagy csak elakadt valamiben a felújítás során az ügyfél, és szaktanácsot szeretne.

Mire jó a lakberendező? című blogbejegyzésemben többet is olvashatsz a témáról.

8. A legújabb lakberendezési trendek között melyek azok, amelyek szerinted a magyarok ízlésének megfelelnek?

Tudod, ízlések és pofonok, meg ahány ház…  🙂

A stílusok közül a skandináv változatlanul kedvelt, de érdemes figyelemmel kísérni az industrial, a retro (mcm – mid-centurymodern), a rusztikus és az urban style-t. Ez utóbbi a fiatalok által kedvelt, viszonylag új irányzat,  kedveli a formabontó megoldásokat, érdekes, nem megszokott anyagokat, többfunkciós nyitott tereket, újszerű megoldásokat és a modern formavilágot. De a felsoroltak inkább irányzatok. Szerintem mindenkinek az a jó, ha megtalálja a saját stílusát, amiben jól érzi magát és amire büszke. Ebben lehet segítségedre egy jó lakberendező.

Lakberendezési tippek, trükkök - designdroops vendégposzt a Pink Dust blogon

Köszönöm a rengeteg tanácsot és a beszélgetést!

csillag
Kedves Olvasó! Hasznosnak találtad a bejegyzést? Kérlek, jelezd egy megosztással vagy lájkkal! Kérdésed van Lillához? Keresd őt bátran a Facebook oldalán!

Az igazi társad keresed? Randivonal!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!