Pink Dust blog

Kakaós-vaníliás tekercs rizskovászból | Gluténmentes, tejmentes recept II.

Ahogy a kísérleti receptes bejegyzésben ígértem, folytattam a próbálkozást a rizskovász készítésénél a kis arányokkal. Ez azért volt fontos, mert eddig a kovász készítéséhez szükséges liszt nagy részét kidobtam… Ez egyébként sem környezet- és pénztárcabarát, de most a zöld hónap alatt amúgy is időszerű egy gazdaságosabb eljárás feltöltése a blogra. 🙂 Azért is neveztem el az előzőt kísérleti receptnek, mert úgy gondoltam, hogy lehetne még tökéletesíteni a liszt arányokat, hogy egyáltalán ne törjön a tésztája. Azonban azóta kicsit utánaolvastam, és már azt hiszem, inkább attól keményebb és törékenyebb típusú a tészta, hogy a rizskovász ilyen súlyosabb műfaj. 🙂 Azonban ezt sem fogom ennyiben hagyni, mert rettentő finom, és nagyon bevált, hogy elkészítek egy ilyen nagy adagot, és 2-3 darabonként lefagyasztom – így mindig van reggelire való.

Ez a sütemény kellemesen vaníliás-rizses ízű, közben enyhén kakaós (persze ezt szabályozhatod a töltelékkel – én most többet tettem bele), frissen sülten ropogós a tésztája, és laktató is.

Kakaós-vaníliás tekercs rizskovászból | Gluténmentes, tejmentes kísérleti recept Pink Dust blog

Jöjjön hát a rizskovász kis adagokkal, majd a rizskovásszal készült kakaós-vaníliás tekercs receptje!

Rizskovász elkészítése (várhatóan 5 nap)

Ha szép lyukacsos, buborékos az anyag, finom savanykás illatú, akkor felhasználható a rizskovász sütéshez, de ez igazából a te konyhádban fog eldőlni, hogy mikor sikerül.

1. nap elkészítés Fél literes befőttes üvegben 1 evőkanál rizsliszthez tégy 1 evőkanál langyos vizet, jól keverd el. Nem huzatos, nem hideg helyen tárold, nem teljesen lezárva. Nekem a konyhai radiátor fölötti polc vált be. Ha reggel készítetted el, este adj neki enni (1 ek. lisztet és 1 ek. langyos vizet).
2-4. nap etetés Naponta kétszer adj a keverékhez 1 evőkanál lisztet és 1 evőkanál langyos vizet, villával keverd át jól.
5. nap
Várhatóan eddigre szép lyukacsos és felfutott, megnőtt a térfogata, és akkor jó a kovász. Én összesen 10-szer etettem a kovászt (napi kétszer), az utolsónál 2 evőkanál liszthez tettem kb. 2 evőkanál vizet. A cél egy 20 dkg súlyú keverék volt, amit így szinte grammra elértem.

TIPP: Ha maradt a keverékből, egy evőkanálnyit tegyél el egy tiszta üvegben, jól zárd le, ez elvileg egy hétig így elvan a hűtőben – ne nyitogasd. 🙂 Ha szükség van rá sütéshez, akkor elméletileg egy etetéssel feléleszthető (10 dkg rizsliszt, 1 dl langyos víz). Magyarul a sütés előtti napon adj a hűtőben tárolt 1 evőkanálnyi anyaghoz 1 dl langyos vizet, 10 dkg rizslisztet, keverd el, zárd le, hagyd felfutni, buborékosodni, és másnap süss vele. Ezt én nem próbáltam, más bloggereknél olvastam róla.

Így néz ki a rizskovász, amit a tésztába teszek:

Rizskovász recept | Kakaós-vaníliás tekercs rizskovászból | Gluténmentes, tejmentes kísérleti recept
Kakaós-vaníliás tekercs receptje (32 db)

Hozzávalók a tésztához

20 dkg rizskovász 
2 dl langyos rizstej (Alpro Rice Dolce – kellemes vaníliás ízű) + a tetejére locsoláshoz
6 dkg cukor
1 tojás
35 dkg Schär mix B liszt
15 dkg rizsliszt + a nyújtáshoz
6 dkg laktózmentes, vanília ízű Vénusz sütőmargarin
csipet só
(ezúttal 40-10 arányban kevertem a liszteket, de nem jelentett változást, így maradhat az olcsóbb változat, nem igaz? 😉 )

Hozzávalók a töltelékhez (érdemes összekeverni)

kb. 10 dkg laktózmentes, vanília ízű Vénusz sütőmargarin olvasztva
kb. 4 ek. cukrozatlan holland kakaópor
kb. 4 ek. porcukor (kóstolni ér! 🙂 )

Tetejére

Locsold meg rizstejjel!

Elkészítés

1. A langyos tejben keverd el alaposan a cukrot, majd a rizskovászt.
2. Add hozzá a tészta többi hozzávalóját is, és keverd össze alaposan. Egy kellemesen puha, de nem ragacsos tésztát fogsz kapni.
3. Enyhén belisztezve, letakarva hagyd kelni a duplájára (de legalábbis fél órán át mindenképp).
4. Oszd 4 gombócra.

Kakaós-vaníliás tekercs rizskovászból | Gluténmentes, tejmentes kísérleti recept

5. Lisztezett szilikonlapon vagy deszkán nyújts kerekre egy tésztagombócot. Nekem a kör átmérője megegyezett a sodrófa hosszával.
6. Kend meg a töltelék felével.
7. Nyújts ki még egy gombócot, fektesd a töltelékkel megkent másik lapra.
8. Még egyszer menj át a lapokon a sodrófával.
9. Oszd éles késsel 16 cikkre a tésztát.
10. Tekerd fel a cikkeket, és tedd sütőpapírral bevont tepsire.

A maradék két gombóccal szintén végezd el az 5-10 pontokat.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 33 percig sülnek! Két tepsire fér rá ez a mennyiség. 

Kakaós-vaníliás tekercs rizskovászból | Gluténmentes, tejmentes kísérleti recept
Kipróbálod?
Jó étvágyat! 🙂

 

Az igazi társad keresed? Randivonal!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!