Pink Dust blog

Ökofeministák, erdővédelem, öko tippek és filmajánlók

A zöld hónap jegyében testvérbloggerem, a Girl Power! bloggere egy különleges témáról írt bejegyzést. Az ökofeminizmus kevéssé ismert fogalom, és érdekes lehet azok számára, akiket érdekel az egyenjogúság, a környezetvédelem, a gazdaság és a nők kapcsolata.

Nem könnyű téma, elismerem, de érdemes tájékozódni róla, és megismerni azokat a nőket, akik sokat tesznek értünk és közös jövőnkért a Földön.

“Az ökofeminizmuson belül legfontosabb témakörök a következők:
– a környezet kizsákmányolása
– a környezetszennyezés hatása a nőkre és a gyerekekre, valamint
– a szegényekre és bennszülöttekre a fejlődő országokban,
– a nők és a bennszülöttek alternatív és fenntartható gyakorlatai a természetben”

A Girl Power! bejegyzésében olvashatsz még egy olyan mozgalomról, amely Indiából indult útjára: a falusiak, különösen a nők a fákat átölelve, saját testükkel védték az erdőket a kivágás ellen. Innen jön a faölelés szokása és a Chipko-mozgalom. 

vandana_shiva_okofeminizmus_girlpower
Ciki vagy nem, az ökofeminizmus számomra egyébként teljesen új fogalom volt Girl Power! cikkéig. Ez a hölgy a képen azonban már ismerős volt számomra, ugyanis nemrég láttam a The true cost című filmet, amit jó szívvel ajánlok neked is, ha érdekel, mi a valós ára a divatiparban és jelentős részben a fast fashion-ben előállított ruháknak. Szó esik benne a kihasznált gyári munkásokról, a környezetszennyezésről, a pamutgyártás járulékos költségeiről (értsd: rengeteg vegyszer).
Vandana Shiva indiai tudós, ökológus és feminista az ökofeminizmust azzal tette ismertté, hogy a Chipko-mozgalomról írt, amely révén világszerte elterjedt a faölelés.

The true cost trailer (angol)

Nézd meg a filmet itt (truecostmovie).

Olvasd el a Girl Power! teljes bejegyzését, tudj meg többet az ökofeminizmusról, a nők és a gazdaság, a nők és a környezetvédelem kapcsolatáról, szerezz öko tippeket és olvass filmajánlót. Légy öko! KATT!

Girl Power blog


A Pink Dust blogon a zöld hónap jegyében különböző zöld/öko témákat járunk körbe, és saját írásaim mellett blogger társaim vendégposztjaival is gyakran találkozhatsz ebben az időszakban. A zöld hónap április végéig tart a blogon. Ünnepeljük együtt a Föld napját április 22-én! Tudj meg érdekes és hasznos dolgokat az öko életmódról, szerezz DIY tippeket, öltözködj, étkezz, élj tudatosabban! Még számomra is tartogat rengeteg újdonságot, tanuljuk együtt a zöld életmódot a környezetünkért, gyermekeinkért és saját jövőnkért!

zöld-hónap-a-Pink-Dust-blogon.png

Az igazi társad keresed? Randivonal!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!