Pink Dust blog

7 inspiráló idézet Jane Goodalltól a Föld Napjára | Girl Power! vendégposzt

Hamarosan (pontosan május 23-án) hazánkba látogat ismét Jane Goodall, és előadást tart A Remény születése címmel. Volt szerencsém a tavalyi A remény magvai című előadásán részt venni, ami egyszerre volt számomra lenyűgöző és szívbemarkoló is: az etológus bájos és figyelemfelkeltő előadása bekapcsolt egy vészvillogót a résztvevőkben, és mind azok, akik már addig is környezettudatosan éltek, és mind azok, akik addig nem, átértékelték az őket körülvevő folyamatokat.

zöld-hónap-a-Pink-Dust-blogon.png

Testvérblogom, a Girl Power! vendégposztja következik

Az etológus könyvbemutatóján ugyanis rávilágított a természeti erőforrások gátlástalan kifosztására, a biokalózkodásra és a mértéktelen erdőirtásra is.

A környezetemben szerencsére az elmúlt időszakban azt látom, egyre inkább a tudatosság felé mozdulnak az ismerősök, de nagyon-nagyon hosszú út van még előttünk.

Jane Goodall antropológusnak nagyon sokat köszönhetünk például a csimpánzok viselkedésének tanulmányozásával kapcsolatban, és nagy szerepet játszott abban, hogy megismerjük, a csimpánzok hogyan használnak eszközöket.

De Jane az állatok mellett elkötelezetten küzd például a fenntartható mezőgazdaság mellett is, Földünk védelmében rengeteg erőfeszítést tesz.

Járja a világot, és arra tanít, hogy „hogyan használjuk az életünk ajándékát arra, hogy a világ egy jobb hely legyen”.

Remélem ti is eljöttök a májusi előadására, ahol biztos vagyok benne, hogy Jane nagy hatással lesz ismét a jelenlévőkre – ráadásul ezen a rendezvényen Cseke Eszter és S. Takács András magyar dokumentumfilmesek kíséretében tart majd előadást. (Az esemény Facebook oldala ide kattintva érhető el.)

Az alábbi hét Jane Goodall-idézet számomra végtelenül inspiráló, és rengeteget tanulhatunk tőle. Elmondom, én mit tanultam:    

  1. Inspirálódj a környezetből

A növények annyi mindent kínálnak az embereknek! A tudósok végtelen sok új kérdésen elmélkedhetnek, ahogy a modern technikák újabb és újabb ismereteket tárnak napvilágra a növények biológiájáról. A természetbúvárnak mindig ott a lehetőség, hogy egyre nagyobb csodálattal adózzon a természetnek, hiszen egy egyszerű nagyító is új ablakot nyithat a világra. A művésznek? Micsoda gazdag forrás a növényvilág a toll, az ecset és a fényképezőgép számára! Egy gyereknek pedig varázslat, ahogy a földbe ültetett gumóból egy gyönyörű virág sarjad.

  1. Járj nyitott szemmel, csodáld meg a világot

Mindannyiunknak örömet szerez a minket körülvevő természet szépsége, ha képesek vagyunk meglátni. Még a nagyvárosok forgalmas utcáin is megesik, hogy apró növénykék törnek elő merészen az útburkolat repedéseiből. Álljunk meg egy pillanatra, vegyük szemügyre, és csodáljuk meg “elszántságát”, élni akarását. És adjunk hálát, hogy egy ilyen csodálatos, lenyűgöző és varázslatos világban élünk – a növények világában.

  1. Meditálj a természet dallamaira

Az erdők nyugalma a létezésem része lett. És valóban, ha behunyom a szemem, olykor át tudom változtatni a hangos társalgás vagy a forgalom zaját a páviánok vagy csimpánzok kiáltozásává, a szél zúgásává az ágak közt, vagy a tengerparton megtörő hullámok harsogásává. Ajándék, hogy rendelkezem ezzel a képességgel, amit az erdőtől kaptam, és amiért mélységesen és végtelenül hálás vagyok.

  1. Keresd a természetben a pozitív energiát

A talaj és a növények tapintása, a velük való foglalatoskodás, a föld szaga, a növények illata és megnyugtató színeik enyhítik a feszültséget, lelket öntenek az emberbe. Már fél óra kertészkedés is javíthatja a hangulatot, és segíthet szembenézni gondjainkkal, életünk nehézségeivel. S bár egy igazi kert a legjobb, néhány cserép virág gondozása is fölöttébb jótékony hatást gyakorolhat ránk.

  1. Tanulj az állatoktól

Milyen bámulatra méltók a körülöttünk lévő állatvilág lakói! Még akkor is csodálatos, ha az összetett viselkedést csupán az ösztön diktálja – legyen az veleszületett vagy a genetikai öröklődés révén beprogramozott.

  1. Légy empatikus

Amikor elfogadjuk, hogy még a kevésbé fejlett aggyal rendelkezők is éreznek fájdalmat, új megvilágításban kezdjük majd átgondolni a többi állathoz fűződő kapcsolatunkat. Nem csak alázatosak leszünk, hanem szégyenkezni is fogunk, mivel nemtörődömségünk és tudatlanságunk oly sok kegyetlenséget okozott.

7. Változtass

Jane Goodall Zöld hónap Pink Dust blog

Ha többet olvasnál Jane-től, ajánlom a következő könyvek valamelyikét:

  • A remény magvai
  • Az utolsó pillanat – az élővilág megóvásának tízparancsolata
  • Amíg élek, remélek
  • Nálatok vannak még állatok? – Igaz történetek az állatok megmentéséről

 


Girl Power blog


A Pink Dust blogon a zöld hónap jegyében különböző zöld/öko témákat járunk körbe, és saját írásaim mellett blogger társaim vendégposztjaival is gyakran találkozhatsz ebben az időszakban. A zöld hónap április végéig tart a blogon. Ünnepeljük együtt a Föld napját április 22-én! Tudj meg érdekes és hasznos dolgokat az öko életmódról, szerezz DIY tippeket, öltözködj, étkezz, élj tudatosabban! Még számomra is tartogat rengeteg újdonságot, tanuljuk együtt a zöld életmódot a környezetünkért, gyermekeinkért és saját jövőnkért!

Az igazi társad keresed? Randivonal!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!