Pink Dust blog

Föld napja 2016: Fákat a Földnek! | Erre iszunk vendégposzt

A 26. Föld napja javasolt témája “Fákat a Földnek”, valamint “étrendünk és az éghajlat”. A világ államfői épp a Föld napján, 2016. április 22-én írják alá New Yorkban a párizsi klímaszerződést.

Az Erre iszunk Cafeblog vendégposztja következik

Több növényt, kevesebb haszonállatot a talaj és az éghajlat védelmében – idén ez a fő jelmondata a Föld napja rendezvényeinek. Ezért nyilvánította 2016-ot az ENSZ a talajkímélő és fenntarthatóan termeszthető hüvelyesek nemzetközi évének. A hüvelyesek kiemelése talán egy kis magyarázatot érdemel: a világ fenntartható fejlődésének és élelmiszerellátásának fontos része a helyi terményből, babból, borsóból, lencséből vagy csicseriből készülő élelem megtermelése, amely kellő tápanyagot biztosít az emberi szervezet számára még húsmentes táplálkozás esetén is.

 

No de hogyan kezdődött, mióta mozgatják meg a világ közvéleményének figyelmét a FÖLD érdekében?

1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében. Azóta a diákból az alternatív energiaforrások világhírű szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett figyelemfelkeltő mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.

Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit hangsúlyozzák kezdeményezésükben: a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb.

Céljuk akkor és most is: a környezetvédelem fontosságának hangsúlyozása a mindennapokra vetítve.

Föld napja - Zöld hónap a Pink Dust blogon

Magyarországon 1990 óta rendezik meg a Föld napjához kötődő programokat erdőkben, erdészetek segítségével, arborétumokban, iskolai rendezvényeken, alapítványok és önkormányzatok szervezésében civil szervezetek csatlakozásával.

Az amerikai kezdeményezők 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömeg-felvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával. Több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára, civil szervezetek válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját szervezésű programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.

Erre a nemzetközi felhívásra Magyarországon környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Felhívásukra kis falvakban és nagyvárosokban egyaránt sokan jelentkeztek. (http://fna.hu)

Az alapítvány eddig több mint 50 könyvet, ismertető füzetet és négy társasjátékot jelentetett meg, többek között 1990 óta minden év április 22-ére, a Föld napjára adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról A világ helyzete címmel.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. És ez a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján.

A kezdettől, 1970-től 2010-ig eltelt 40 évben a Föld napja világméretű megmozdulássá vált: több mint egymilliárd ember vesz részt valamilyen környezeti eseményen ezen a napon. A nemzetközi Föld Napja Hálózat 174 országban több mint 15 000 szervezettel dolgozik azon, hogy kialakítsák “azt az egyetlen eseményt, amelyet az egész világon egyszerre ünnepelnek, mindenféle származású, vallású és nemzetiségű emberek”.

Egyetlen nap kevés…

Hiába cselekszik ma már több mint egymilliárd ember 192 országban egy napon, a Föld napján a környezetért, élhető jövőnkért. Egyetlen nap kevés. Legyen minden héten Föld napja!

Rajtad a sor, a változás Te magad légy!

 

Információk bővebben a Föld napjáról az alapítvány oldalán.

Erre iszunk Cafeblog oldala


A Pink Dust blogon a zöld hónap jegyében különböző zöld/öko témákat járunk körbe, és saját írásaim mellett blogger társaim vendégposztjaival is gyakran találkozhatsz ebben az időszakban. A zöld hónap április végéig tart a blogon. Ünnepeljük együtt a Föld napját április 22-én! Tudj meg érdekes és hasznos dolgokat az öko életmódról, szerezz DIY tippeket, öltözködj, étkezz, élj tudatosabban! Még számomra is tartogat rengeteg újdonságot, tanuljuk együtt a zöld életmódot a környezetünkért, gyermekeinkért és saját jövőnkért!

zöld-hónap-a-Pink-Dust-blogon.png

Az igazi társad keresed? Randivonal!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!