Pink Dust blog

Olívás, aszalt paradicsomos puffancs | Gluténmentes, tejmentes recept

Nagyon szeretem a Budapest Bakering olívás-paradicsomos remekművét, de ahogy az tőlem megszokott, ezt* is megpróbáltam otthon elkészíteni (*legalábbis valami nagyon hasonlót). Szerencsémre szembe is jött velem a Schär magazinban egy alap recept hozzá, amiből kiindulva sikerült elérnem, hogy mostantól bármikor megkapjam ezt az ízvilágot, amikor kedvem szottyan hozzá.

8 darabot készítettem, és mivel általában lefagyasztom az elkészült péksütik nagy részét, ezért bármikor elővehetek egyet, és elmajszolhatom. 🙂

Olívás, aszalt paradicsomos puffancs | Gluténmentes, tejmentes recept Pink Dust blog

Hozzávalók 8 darabhoz

30 dkg Schär mix B kenyérliszt
1 evőkanál napraforgóolaj
2 dl langyos víz + fél csomag szárított élesztő (kb. 4 gramm) + fél tk. cukor
1 tk. só
fél tk. útifű maghéj
5 ek. durvára vágott olívabogyó
4 ek. durvára vágott aszalt paradicsom + az olajából pár kanál a puffancsok tetejére sütéskor
+ extra kb. fél dl víz, amennyit az útifű miatt még felvesz a tészta, és amivel még meglocsoljuk sütéskor

Elkészítés

1. Mérd ki egy tálba a lisztet.

2. Az élesztőt futtasd fel a langyos vízben a cukorral.

3. A feloldott élesztős cukros vizet keverd a liszthez, és pihentesd letakarva 10 percig.

4. Add hozzá a sót és az olajat, majd gyúrd 5 percig.

5. Szórd meg a tészta gombóc tetejét kevés (rizs)liszttel. Meleg helyen, letakarva kb. fél óráig keleszd.

Olívás, aszalt paradicsomos puffancs | Gluténmentes, tejmentes recept Pink Dust blog

6. Gyúrd bele a tésztába az olíva és paradicsom darabokat, majd nedves kézzel formázz 8 kis gombócot. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire, enyhén lapítsd le a tetejüket.

7. Melegítsd elő a sütőt 230 fokra, addig hagyd még további 15 percig állni a gombócokat. 

Olívás, aszalt paradicsomos puffancs | Gluténmentes, tejmentes recept Pink Dust blog

8. Sütés előtt locsold meg egy kevés vízzel, és csorgass rá keveset a paradicsom finom, fűszeres olajából. Kb. 20-22 perc alatt szép pirosra sül a tetejük. Az utolsó öt percben érdemes még egy kevés vízzel megkenni a tetejüket.

Olívás, aszalt paradicsomos puffancs | Gluténmentes, tejmentes recept Pink Dust blog
Kívül ropogós, a tésztája omlós, olaszos ízvilága rabul ejt. Nem nagy fáradság elkészíteni, és laktózmentes vajjal/margarinnal (ki-ki diétájának megfelelően), friss paradicsommal bámulatosan finom reggeli kerülhet az asztalra gluténmentesen és tej nélkül.

Jó étvágyat!


Schär alaprecept és további ötletek

 

Az igazi társad keresed? Randivonal!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!