Van már néhány házi kenyér mögöttem a búzamentes diétám óta, és ez az első olyan saját fejlesztésű recept, ami egyrészt nagyon finomra sikerült, másrészt értelmes állaga is van 🙂 .
A madárcsőr kenyér azért kapta ezt a fantázianevet, mert ahogy ránéztem a tökmagos és fekete olívabogyós kenyérre, az jutott eszembe, milyen szívesen csipegetnék a madarak. A magok nem is ártanának nekik!
Nézzük a receptet!
Hozzávalók:
- 15 dkg Schär Mix B Bread mix gluténmentes kenyérliszt
- 5 dkg zabliszt
- 5 dkg világos rozsliszt
- 1,5-2 kanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 6 gramm szárított élesztő+fél teáskanál cukor
- 2,5 dl langyos víz
- kis marék héj nélküli sózatlan tökmag
- 10-15 szem fekete olívabogyó (mindegyik 4 kis darabra vágva)
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos vízben a kevés cukorral felfuttatom. A liszteket először mindig összekeverem egymással, hogy nagyjából egységes keveréket kapjak. A hozzávalókat összeöntöm, kicsit megkeverem fakanállal, hogy nagyjából egynemű legyen. Dagasztófejes mixerrel kb. 5 percig keverem az egészet, majd megállítom, egyszer átkeverem fakanállal, és még 5 percig keverem a géppel. A végén a fakanállal belekeverem a tökmagot és az olívabogyót.
A sütőt előmelegítem 60 fokra (légkeveréses). Kiolajozom és rizslisztezem a kenyér formát. Belelapogatom a kenyértésztát, és beteszem a meleg sütőbe 20-30 percre. Amikor látom, hogy szép dagi lett (duplájára kelt), kiveszem a sütőből egy pillanatra, megkenem olajjal a tetejét, ezután visszateszem. Ezúttal felkapcsolom a sütőt 200 fokra, 30 percig így sütöm, majd a végén, ha már kezd túl piros lenni a teteje, lejjebb veszem akár 160 fokig is, és így sütöm még 10-20 percig. Ki kell tapasztalni, sütőtől is függ, a tűpróba segít a végén eldönteni, hogy teljesen megsült -e a kenyér.
Kívül ropogós héj, belül omlós, kellemes kenyérke az eredmény, aminek a magok és a bogyók különleges ízt adnak. Könnyen és szépen szeletelhető, nagyon finom! Sütőpapírba és konyharuhába tekerve 2 napig, majd bezacskózva tárolom. Vajjal és sonkával a legfinomabb szerintem, de bevállalósak kipróbálhatják például IKEA-s lingon lekvárral is, amit húsgolyókhoz szoktak tálalni.
Kérlek, ha kipróbáltad, írd meg, hogy sikerült, hogy ízlett! Ha tetszett a recept, nagyon örülök, ha lájkolod vagy megosztod, így tudom, hogy volt értelme feltölteni! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: