A madárcsőr kenyér egyszerű változata nagyon bevált, legtöbbször ilyet sütök. Most megmutattam a kutyáknak is, tudom, állatkínzó vagyok… 🙂 Nem lehet elrontani, mindig megsül, kívül ropogós, mégis könnyen szeletelhető.
Hozzávalók
20 dkg Schär Mix B Bread mix gluténmentes kenyérliszt
5 dkg rozsliszt
2 evőkanál burgonyapehely
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
7 gramm szárított élesztő+fél teáskanál cukor+2,5 dl langyos víz
Elkészítés
A felfuttatott élesztőt összekeverem a többi hozzávalóval. 30 percig műanyag tálban, folpakkal majdnem légmentesen lezárva kelesztem a kinti 30-38 fokos hőségben rongyokba bugyolálva. 🙂 Átkeverem a tésztát fakanállal, és sütőpapírral bélelt jénai tálba teszem. A fedővel lefedve hőlégkeverésesen 30 percig 50 fokon tovább kelesztem. Leveszem a fedőt és lekenem olajjal a kenyér tetejét valamint egy éles késsel 3 vékony csíkot húzok a kenyér felszínén. A sütőt felkapcsolom 200 fokra. A sütő aljába teszek egy lapos sütőformában 3-4 dl vizet, amitől gőzös lesz a sütő. Visszateszem a kenyeret, és 30 percig sütöm 200 fokon, majd további 25-30 percig 160 fokon. Kész a búzamentes kenyércsoda, ami akár 5 napig is eláll!
Talán macerásnak tűnik, de olyan jó érzés napokig a saját kenyeremre kenni reggel vagy este a vajat, abból készíteni szendvicset az útra vagy akár megkínálni egy barátot, aki amúgy ehetne sima kenyeret is, de ez is nagyon ízlik neki… 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: