Optimista vagyok, elképzeltem előre, hogy finom lesz, ugyanis még csak most sül, én pedig már töltöm is a blogra. 😀 Egy biztos: a gluténmentes linzertészta nem lehetetlen, csak éppen meg kell küzdeni érte. Biztos vannak jobb receptek, mint az enyém, de én szeretem saját magamnak keverni a liszteket, ritkán nyúlok előre gyártott lisztkeverékekhez. Olcsóbb is így, és az van benne, amit én teszek bele. A különféle liszt típusokkal pedig most már kezdem ügyesen szabályozgatni, hogy melyik tészta típushoz mi illik jobban.
Rákóczi túrósra esett a választásom, amivel a családomat és barátaimat megvendégelem hétvégén. A Konyhalál blogról jött az ötlet, de végül a tepsis változat mellett döntöttem, mert nagy adagot szerettem volna készíteni.
Íme a gluténmentes, laktózmentes és csökkentett cukortartalommal készült Rákóczi túrós receptem. Fogyaszd egészséggel!
Hozzávalók
A tésztához:
20 dkg rizsliszt + pár evőkanálnyi a nyújtáshoz
5 dkg kukoricaliszt
5 dkg zabliszt (gluténmenteset kell venni, mert a sima nem garantáltan gluténmentes! én csak búzát nem ehetek, ezért nekem a sima is megfelelő)
25 dkg hideg! laktózmentes, vaníliás Vénusz sütőmargarin + egy kevés a tepsi kikenéséhez
5,5 dkg cukor
7 gramm sütőpor
1 kisebb citrom reszelt héja
1 tojás
csipet só
A túrókrémhez:
50 dkg laktózmentes túró (Milfina-t használtam)
1 kisebb citrom reszelt héja
3 tojássárga
5 dkg cukor
3 evőkanál kukoricadara
5 dkg baracklébe áztatott mazsola
A tetejére:
3 tojásfehérje
fél evőkanál porcukor
330 gramm CBA barackdzsem csökkentett cukortartalommal (kb. a fele van benne, mint más lekvárokban)
Elkészítés
A tészta hozzávalóiból gyúrj linzertésztát. Kézzel keverd, a margarin legyen hideg, dolgozz gyorsan, mert ellustul a tészta. Ha összeállt, tedd hűtőbe 20-30 percre. Én egy kb. 35*25 cm-es tepsibe készítettem. Először rizslisztezett deszkán kissé kinyújtottam, de nem teljesen, mert nem lehet átemelni a tepsibe, széttöredezik. Tehát a félig kinyújtott tésztát áthelyeztem óvatosan a kivajazott tepsibe, és utána azzal bűvészkedtem, hogy kézzel és egy befőttes üveggel görgetve belenyújtottam a tepsi teljes szélességébe és hosszába. Paskolgattam, tapiskoltam, elég vicces művelet volt, de megérte. Ha ezzel megvagy, szurkáld meg villával, és előmelegített sütőben 180 fokon süsd 15 percig.
A töltelékhez, amit inkább krémnek neveznék, a hozzávalókat keverd össze. (Az eredeti receptben a darát a tésztára szórják, és arra megy a túrókrém. De az eredeti recept lekvárral csak a későbbi tojáshab rácsok közét díszíti. Másképp csináltam, de ez a rész szerintem egyénileg változhat.)
15 perc sütés után a tésztára kend rá a baracklekvárt, majd halmozd rá, és óvatosan kend el rajta a túrókrémet. 40 percig süsd 180 fokon.
Habnyomózsákból nyomd a sütemény tetejére a porcukorral felvert tojásfehérjehabot, valahogy szépen rácsozva. Ízlés szerint készítheted dupla adaggal, ha a képen láthatót kevésnek találod. Süsd tovább még kb. 18 percig (10 volt az eredeti receptben, de ropogósabbra, sültebbre szerettem volna a habot).
Ha szeretnéd, a rácsok közét díszítheted újabb adag lekvárral, de én már nem akartam tovább édesíteni a süteményt, mert szerettem volna, ha a társaságból minél többen ehetnek belőle. A lekvár szerintem amúgy is jobb, ha közvetlenül a tésztára kerül, mert félig átissza, és másnap is finom lesz (most muszáj maradnia holnapra is! 🙂 ).
Jó étvágyat! 🙂
Az alapreceptért köszönet Csiliennek. Az inspirációért pedig a Konyhalálnak.
Nagyon finom volt, főleg másnap, mikor összeértek az ízek és kissé megpuhult a tészta. 🙂
És milyen lett? 🙂
Köszi Muci! Én szokás szerint nem vagyok teljesen elégedett vele, de szívem-lelkem benne van, hogy mindenki ehessen belőle. 🙂
Hú de jól néz ki 🙂 máris indulok, nehogy lemaradjak róla 🙂
Már a kinézete is megérte a fáradságot!
Bátyádat ismerve nem fog sok maradni! Puszi