Kedves Olvasó!
Ha Te sem ehetsz búzát, netán glutént úgy egyáltalán, és még a laktóz is felborítja az életedet, akkor tudod, milyen érzés, hogy nem ehetsz egy rendes péksütit. Természetesen vannak nagyon jó üzletek, ahol kaphatsz finomságokat. Azonban én mindig jobban szerettem a házi készítésű süteményeket. A szeretettől, ami a többi hozzávalóval együtt belekerül, valahogy még finomabb lesz.
Az egyik kedvenc gluténmentes bloggeremnél találtam kakaós csiga receptet, amiben az tetszett nagyon, hogy olyan lisztet kellett használni, amit szeretek és van is itthon mindig.
Így nekem a mai nap, és a következő pár reggelim hőse Bokréta Veronika és a Schär. Mindig mondják a gasztro-zsenik, hogy a kiváló étel titka a kiváló alapanyag. Ilyen szép kinyújtott, kelt tésztát még búzás korszakomban sem tudtam készíteni. Mondjuk ennyi pénzért legyen is jó a liszt, nem igaz? 😉
Most sok képet teszek a bejegyzésbe, hogy lásd, milyen jó móka elkészíteni a csigákat.
Hozzávalók a tésztához
50 dkg Schär Mix B liszt
7 gramm instant élesztő + 1 dl langyos laktózmentes tej+fél kávéskanál cukor
2 tojás sárgája
2 ek. étolaj
3 dl laktózmentes tej
2 ek. kristálycukor
csipet só
Hozzávalók a töltelékhez
kb. 8 dkg laktózmentes olvasztott vaj
4 ek. kakaópor
4 ek. porcukor
Hozzávalók a csigák locsolásához
1 púpos ek. vaníliás cukor
2 dl laktózmentes tej
Elkészítés
1. Futtasd fel az élesztőt a langyos tejben.
2. Keverd össze mixerrel a tészta hozzávalóit, majd kicsit gyúrd össze kézzel.
3. Bugyoláld be konyharuhákkal, takaróval a tálat, keleszd így fél óráig.
4. Készíts elő egy deszkát, lisztezd be vékonyan és egyenletesen. A tésztát kicsit még dolgozd össze kézzel, paskold, ütögesd, nekem meghálálta, szép egyenletes lett. A deszkán nyújtsd ki kb. fél centi vékonyan téglalap alakúra.
5. Itt jön a svédcsavar. A megolvasztott vajban keverd el a porcukrot és a kakaóport. Így kapsz egy folyós csokimártást. Hagyd kissé hűlni, elkezd masszává alakulni, de azt ne várd meg. Mikor már nem teljesen folyós az állaga, kend el egyenletesen a tészta tetején (a lenti képen még csak ráöntöttem). Így nem fog mindenfelé folyni.
6. Tekerd fel, és egy éles késsel szeleteld kb. két ujjnyi vastagra a leendő csigákat.
7. Tedd a csigákat egymástól tisztes távolságra a sütőpapíros tepsin. Szerintem használj két tepsit, és inkább süsd meg kétszerre ezt az adagot, hogy ne süljenek össze. Ne egyszerre süsd meg!
8. 15 perc sütési idő után vedd ki egy kicsit, és locsold meg a tejes cukros keverékkel. (a fenti adagot persze fele-fele arányban tedd a csigákra, ha rám hallgattál, és két tepsin kétszerre sütötted meg. :))
9. Süsd még 10 percig.
Sütési hőfok: 180 fok, előmelegített, alsó-felső sütés
Sütési idő: összesen 25 perc (ha kétszerre sütöd, akkor 50 perc)
Ízlés
Szeretem az édes sütiket, de azért túl édesen sem jó… Ezzel a mennyiségű cukorral nekem a kellemesen édes kategóriába esett. Legközelebb ki fogom próbálni több cukorral a tölteléket és a tésztát is.
Az eredeti receptet ide kattintva találod meg. Mindenképp ajánlom, hogy keresd fel Veronika blogját, mert nagy tapasztalattal és gondosan válogatott gluténmentes recepteket találhatsz nála. Köszönöm Veronika!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: