Pink Dust blog

Kókuszgolyó étcsoki mázzal, házi kekszből | Gluténmentes, laktózmentes recept

Pár hete egy gasztro fesztiválon ettem glutén- és laktózmentes kókuszgolyót, és még jobban megjött a kedvem, hogy házilag is elkészítsem. Kicsit feldobtam az eredeti elképzelést, és csokimázat kaptak a kis gluténmentes golyócskák. Ízletes és tömör, igaz, nem nagy adag, érdemes duplázni attól függően, mekkora a család vagy mekkora vendégsereget várunk. 

Házi, darálni való keksz hozzávalói (kb. 40 dkg lesz belőle)
Ha nem szeretnél boltit felhasználni erre a célra

20151011_105735

25 dkg rizsliszt
7 dkg kristálycukor
6 dkg laktózmentes vaj
1,5 dkg olaj
2 kisebb tojás
csipet só

A hozzávalókat dolgozd össze kézzel, formázz kis golyókat, lapítsd el a tenyeredben. Helyezd sütőpapírral bélelt sütőlapra (vagy ha nálad is elfogyott, kiolajozott és lisztezett sütőlapra). Nem nőnek meg, lehet közvetlenül egymás mellé. Szurkáld meg villával a tetejüket.
Előmelegített sütőben 175 fokon, alsó-felső sütéssel süsd meg 20 perc alatt.

csillag
Kókuszgolyó

20151011_130547

A kókuszgolyó hozzávalói (kb. 20 kis golyó)

24 dkg darált keksz 
2 dkg cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál porcukor
1 evőkanál rum aroma
0,8 dl meleg rizstej (vagy laktózmentes tej)+1 kávéskanál Nescafé (én Blendet használtam) elkeverve

A darált kekszet leszámítva a hozzávalókat keverd el alaposan. Ezután add hozzá a kekszet is, és kézzel dolgozd össze. Tedd hűtőbe a masszát fél órára. 
Formázz egyforma, kis golyókat a masszából kézzel. Tömör, laktató lesz, érdemes falatnyi golyókat készíteni.

Hozzávalók a csokimázhoz
4 kocka magas kakaótartalmú étcsokoládé (én 81%-osat használtam, itt találsz még csoki vásárlási tippeket)
Ízlés szerinti mennyiségű kókuszreszelék (én nem csak megszórtam, a mázhoz is adtam belőle)

Vízgőz felett olvaszd meg az étcsoki kockákat, a megolvadt csokiba forgasd be a golyókat vagy csak a felét mártsd bele, majd kókuszreszelékbe. Én ilyet is, olyat is készítettem – nagyon jó kikapcsolódás az agynak, jó vele pepecselni, készítsd el úgy, ahogy neked tetszik! 🙂

Hűtőben tárold, pár óra hűtés után az igazi!

20151011_125657

20151011_130336
A recepthez ötleteket a Gluténmentes élet blogon és a Gluténmentes övezetben szereztem. Látogasd meg te is, érdemes!

Ha tetszett a bejegyzés és a recept, látogass vissza máskor is, és ha van kedved iratkozz fel emaillel vagy lájkold a Facebook oldalamat a jobb oldalon. Rendszeresen töltök fel új, kipróbált recepteket!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!