Vajon létezik olyan ember, aki nem szereti az almás pitét? Mindenképp írd meg alul hozzászólásban, ha ismersz ilyet. De ennél több időt ne is szánjunk rájuk, gluténmentes és laktózmentes almás pite receptre fel! 🙂
Anyóskámmal közösen összedobtuk, amit tudunk, így született meg ez a pite, és persze a recept.
Hozzávalók a tésztához
10 dkg gluténmentes zabliszt
28 dkg rizsliszt + a nyújtáshoz, formához azért kelleni fog még!
25 dkg puha laktózmentes Vénusz sütőmargarin + egy ujjnyi a forma kikenéséhez
12 dkg porcukor
10 gramm vaníliás cukor (1 csomag)
1 tojás
csipet só
+ a tészta rácsok tetejére majd 1-2 ek. barna cukor
Hozzávalók a töltelékhez
6 nagy alma meghámozva, kicsumázva, felkockázva
1 csomag pudingpor + fél dl rizstej/laktózmentes tej
2 púpozott ek. cukor
fahéj, citromlé ízlés szerint
Elkészítés
1. Dolgozd össze a tésztát, ne legyen ragacsos, ha szükséges tegyél még hozzá egy kis rizslisztet.
2. Nyújtsd ki óvatosan a tésztát, de előtte csippents le belőle egy kb. tenyérnyi adagot, ebből rácsot készíthetsz a töltelék tetejére.
3. Kivajazott és rizslisztezett pite formába tedd bele a kinyújtott tésztát, ügyeskedj, hogy a szélére is jusson. Szurkáld meg a tésztát sűrűn villával, egész az aljáig, hogy távozhasson a gőz.
Kb. 15 percig süsd a tésztát első körben.
TIPP: tedd a tésztára a pite formát, és ahogy a kész sütiket tányérra ki szoktuk fordítani tálaláskor, most a deszkát fordítsd meg, így belehuppan a tészta a formába, és nem kell szenvedni az áthelyezésével, nem szakad ki a tészta stb.
4. Amíg elősül a tészta, főzd puhára az almát, ízesítsd, és sűrítsd a tejben feloldott pudingporral. A kész tölteléket terítsd el egy tálcán, hagyd kissé hűlni.
5. Az elősütött tésztára öntsd rá a nem forró alma tölteléket.
6. Készíts a lecsippentett tésztából kb. 1-2 centi vastag csíkokat, ezeket fektesd az elsimított töltelék tetejére, majd szórd meg barna cukorral.
7. Süsd tovább még 25 percig, majd a végén, ha teheted, kapcsolj át grill funkcióra, mellyel a cukrot kissé rápirítod a tetejére.
Sütési információk
Elősütés: 15 percig, előmelegített sütőben 180 fokon, alsó-felső sütéssel
Sütés: még 25 percig ugyanígy
Grill: 3 percig pirítsd a tetejét
Jó étvágyat!
Személyes megjegyzés…
Majdnem elfelejtettem! Mikor a búzamentes sütés nehézségeivel ismerkedtem, még álmodni sem mertem róla, hogy egyszer saját gluténmentes PITE receptem lesz. Tényleg arra gondoltam, hogy elfelejthetem, hogy ilyet egyek… Annyira boldog vagyok, hogy sikerült, és ezzel – remélem – neked is segíthetek. Igaz, a konyhádban nem vagyok melletted, és nem feltétlen látom minden kedves olvasóm arcát (csak azokét, akik hozzászólást küldenek vagy a blog Facebook oldalán beszélgetnek velem), de minden blogos sütésemnél arra gondolok, ha csak egy embernek mosolyt csal az arcára egy új recept, már megérte az egész. Ha pedig segítségre van szükséged, bátran írj üzenetet, hozzászólást Facebook-on vagy itt a blogon, és emailben is elérsz.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: