A morzsasüti egyike azoknak az édességeknek, amit viszonylag gyakran elkészítek, mert bevált, mindenkinek ízlik, és valahogy hiányozna, ha csak egyszer sütöttem volna ilyet. Most pedig eldöntöttem, hogy kitalálok belőle egy cukormentes verziót, aminek az édességét a gyümölcs, a lisztfélék, a magas kakaótartalmú étcsoki, a vanília aromája és kevés eritrit fogja adni. Szerintem jól sikerült, aki kóstolta, annak ízlett, ezért íme a recept! Ugyanolyan morzsálódós, mint az eredeti gluténmentes morzsasütim, sokkal kevésbé édes, de ugyanolyan ízletes és finom.
Hozzávalók
1. keverék
15 dkg gluténmentes zabliszt
5 dkg gluténmentes zabpehely
10 dkg rizsliszt + a forma lisztezéséhez
10 dkg kukoricaliszt
6 gramm sütőpor
csipet só
2. keverék
2 ek. eritrit
1 db tojás
14 dkg vanília ízű, laktózmentes Vénusz sütőmargarin (felolvasztva, de nem melegen) + a forma kikenéséhez
8 dkg kókuszzsír (felolvasztva, de nem melegen)
1 teáskanál vanília aroma (opcionális, cukrot tartalmaz karamell formájában)
5 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, késsel apróra darabolva
A tetejére: 1 csomag fagyasztott meggy (30-40 dkg, kiengedve, nem mikrózva) kevés rizslisztbe forgatva
Elkészítés
1. Keverd el az 1. keverék összetevőit.
2. Keverd habosra a 2. keverék összetevőit kézi mixerrel.
3. Mixerrel keverd a két keveréket és a csokidarabokat pár másodperc alatt morzsás szerkezetű tésztává (kicsit olyan lesz, mintha keksz készülne belőle, és egyébként gondoltam is rá, hogy kipróbálom… 🙂 )
4. Kend ki margarinnal és lisztezd ki a tortaformát, nyomkodd el a tésztát az alján.
5. Szórd meg a meggyel (a levét előtte öntsd le).
Előmelegített sütőben süsd 180 fokon 45 percig. Az utolsó percekben nyugodtan kapcsold ki a sütőt, ha szeretnél kicsit spórolni.
Sütési hőfok: 180°C alsó-felső
Tepsi mérete: 32 cm-es tortaforma
Melegen morzsásan lehet tálalni, kihűlt állapotában szeletelhető.
Jó szórakozást a sütéshez és jó étvágyat! 🙂
Zablisztes verzió
30 dkg gluténmentes zabpehelyliszt
10 dkg gluténmentes zabpehely
6 gramm sütőpor
csipet só
3 ek. eritrit
1 tojás
14 dkg olvasztott Vénusz
8 dkg kókuszzsír
1 tk. vaníliaaroma
Ha nem probléma a cukortartalma, akkor egy tábla étcsoki darabolva.
50-60 dkg gyümölcskeverék kiengedve, lisztbe forgatva
180 fokon 60-70 percig sütjük. Nagyobb tortaforma kell, nem elég a 32-es! Megszurkálni nem érdemes, a gyümölcs nedvességtartalma miatt sületlennek fog tűnni. Kihűlve érdemes fogyasztani!
Örülök, hogy tetszik. 🙂 Igen, szeretem az Aldit, szoktam ott vásárolni. Kedves tőled, hogy törődsz a lakótársad diétájával!
Én is rászoktam a mentes receptekre, mert a lakótársam laktóz és gluténérzékeny is, micsoda átok.. szegényem! Aldiban amúgy sok mentes alapanyag van már, próbáltad? https://www.ujsagomat.hu/aldi/
Jó kis recept 🙂