Találtam egy szuper receptet, ami pont jókor jött, mert sütőtököt akartam készíteni meg valami sütit, így összekötöttem a kettőt. Az általam készített verzió receptjét már írom is! Aki kóstolta, mindenkinek ízlett annak ellenére, hogy majdnem túlsütöttem…:) Szóval ezért ilyen sötét a krém színe, a cukrozott tej karamellizálódott – így jár, aki vakmerően kísérletezik az új sütővel.
Hozzávalók
Krém
45 dkg sült sütőtök (héjával együtt mérve ennyi)
125 gramm cukor
4 ek. gluténmentes zabliszt
50 gramm olvasztott Vénusz sütőmargarin
1 tojás felverve
1/4 tk. őrölt szerecsendió
nagy csipet őrölt fahéj
2 tk. folyékony vaníliaaroma
Tészta
250 gramm Schär Mix C
1/2 tk. útifű maghéj
50 gramm porcukor
125 gramm Vénusz sütőmargarin
1 tojás
egy löttyintés növényi tej (nekem az Alpro Rice Dolce rizstej vált be)
csipet fahéj
csipet só
Elkészítés
1. Tészta: dolgozd össze kézzel az alapanyagokat, gyorsan, hogy ne puhuljon meg a tészta. Tedd hűtőbe 20-30 percre pihenni.
2. Mixeld össze a krémet, lehetőleg késes mixerrel, hogy a tök rostjait összezúzza.
3. Nyújtsd ki lisztezett szilikonlapon a tészta 3/4-ét, és töltsd meg vele a kikent, kilisztezett piteformát. Süsd a tésztát előmelegített sütőben 180 fokon kb. negyed óráig, előtte villával szurkáld meg, hogy a gőz távozni tudjon.
4. A sült tészta alapra, amikor kissé meghűlt, öntsd rá a krémet, és simítsd el a tetejét.
5. A tészta maradék 1/4 részét is nyújtsd ki, és szaggass csinos csillagokat vagy más formát, ami neked tetszik. Ezeket helyezd a krém tetejére neked tetsző alakzatban.
6. Süsd a pitét 180 fokon kb. 40 percig, hogy a krém és a tetejére készített dísz csillagok is megsüljenek.
7. A majdnem készre sült pite tetejére a sütés utolsó perceiben locsolj kb. fél dl cukrozott növényi tejet (nekem az Alpro Rice Dolce rizstej vált be), így szép barna lesz, ropogós és nagyon finom.
A recept alapötlete a Gluténmentes gasztronómia oldalról származik, ide kattintva elérhető.
Ilyen csinos, ha nem rontod el 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: