Volt szerencsém esküvőre készíteni almás pitét gluténmentes, tejmentes és cukormentes változatban, mert megkértek. Jól esett, hogy rám gondoltak, és állítólag finom is volt, én végül elfelejtettem megkóstolni. Volt már többféle pitereceptem, azokból gyúrtam össze ezt a változatot. A tészta egy része megmaradt, mert nem tömtem tele az egész tetejét, ebből az extra adagból sima keksz lett, amit elrágcsáltam ábrándozós perceimben. 🙂 Gondoltam rá, hogy kókuszolajjal higított étcsokiba mártsam, de ahhoz már lusta voltam a végén.
Sok boldogságot Rebekának és Bencének, éljen az ifjú pár! 🙂
Hozzávalók a tésztához (a negyedét a tetejére használjuk fel + extra keksznek)
330 gramm Schär Mix C
1 tk. útifű maghéj + egy löttyintés növényi tej (nekem az Alpro Rice Dolce rizstej vált be), hagyd, hogy megszívja magát
1 tk. eritrit
180 gramm hideg Vénusz sütőmargarin
2 tojás
csipet fahéj, nagy csipet őrölt szerecsendió, csipet só
+ fél dl növényi tej a tetejére
Hozzávalók a töltelékhez
6 nagy alma meghámozva, kicsumázva, felkockázva vagy 3 GIGÁSZI alma + 1 normál méretű
fél-1 dl víz
1 csomag Haas gluténmentes pudingpor + fél dl rizstej + 1 ek. vanília aroma (tartalmazhat cukrot…)
3 ek. eritrit
1 csapott tk. fahéj, fél tk. őrölt szerecsendió
Elkészítés
1. Tészta: dolgozd össze kézzel az alapanyagokat, gyorsan, hogy ne puhuljon meg. Tedd hűtőbe 20-30 percre pihenni.
2. Főzd puhára az almát, ízesítsd, és sűrítsd a tejben feloldott pudingporral. A kész tölteléket terítsd el egy (fém) tálcán, hagyd kihűlni.
3. Nyújtsd ki lisztezett szilikonlapon a tészta 3/4-ét, és töltsd meg vele a kikent, kilisztezett piteformát. Mivel ez nagy adag tészta, nem kell kicentizni, és aggódni, hogy elég lesz -e a szélére is… 🙂 Süsd a tésztát előmelegített sütőben 180 fokon kb. negyed óráig, előtte villával szurkáld meg, hogy a gőz távozni tudjon.
4. A sült tészta alapra, amikor szinte teljesen kihűlt, öntsd rá az almatölteléket, és simítsd el a tetejét.
5. A tészta maradék 1/4 részét is nyújtsd ki, és szaggass csinos csillagokat vagy más formát, ami neked tetszik. Ezeket helyezd a töltelék tetejére neked tetsző alakzatban.
6. Süsd a pitét 180 fokon további 25-30 percig, hogy a töltelék és a tetejére készített dísz is megsüljön.
7. A majdnem készre sült pite tetejére a sütés utolsó perceiben locsolj kb. fél dl növényi tejet (nekem az Alpro Rice Dolce rizstej vált be), így szép barna lesz, ropogós és nagyon finom. Ha van a sütődben grill funkció, érdemes átkapcsolni rá a végén a sima sütés helyett.
A kekszeket egy sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezd el, és süsd meg együtt a pitével, nekik is kell majd kb. 25 perc sütési idő.
Ha érdekel a többi pitereceptem
ide kattintva érheted el a csokisat
itt a többféle liszttel készült almásat
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: