Először egy kedves és ügyes kolléganőm kóstoltatta velem a remekművét – azonnal a toplistámra ugrott ez az édesség (Köszi Évi! :)). Majd megkaptam a receptet, és azóta többször is próbálkoztam vele. Az eredeti receptet itt találhatjátok meg.
Alább az általam megalkotott laktózmentes és gluténmentes, turbósított verziója. Elöljáróban még annyit, hogy ez ebben a formában brutál cukros, kifejezetten édesszájúaknak ajánlom. Aki mérsékelten édesen szereti a sütiket, annak javaslom, hogy a tészta cukormennyiségéből vegyen el 5 dekát, és a gyümölcsöket ne forgassa cukorba.
Hozzávalók
30 dkg kukoricaliszt
10 dkg rizsliszt
20 dkg cukor
0.5 csomag sütőpor
0.5 kávéskanál Himalája só
1 db tojás
12 dkg laktózmentes vaj
10 dkg kókuszzsír
Töltelék:
40 dkg fagyasztott gyümölcs kiengedve, nem mikrózva, mert összeesik, mielőtt a tésztába kerülne! A legfinomabb kombináció szerintem: málna+áfonya+eper/szamóca
5 dkg cukor – a gyümölcsöket beleforgatni
4 kávéskanál kukoricaliszt – a gyümölcsöket beleforgatni (ettől nem zuhannak le a tészta aljára)
1 tábla (Boci) étcsokoládé összetörve (TIPP: tegyetek egy konyharuhát a pultra, rá egy deszkát, és még a csomagolásában törjétek apró darabokra a csokit egy klopfolóval)
Elkészítés:
A sütőport és a liszteket egy keverőtálban jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a 20 dkg cukrot, szintén elkeverjük. Hozzá a tojást és a lágy vajat a kókuszzsírral (TIPP: a szilárd kókuszzsír felolvasztásához mikróban fél-egy percre van szükség, de melegen egyik zsiradékot se keverjétek a tésztához! A vajnak elég kb. 15-20 másodperc.), s addig keverjük a mixerrel, míg apró morzsás szerkezetű tésztát kapunk.
A tortaforma aljába sütőpapírt teszünk (én körbe szoktam vágni, hogy illeszkedjen), a tészta felét elsimítjuk az alján. A kiengedett gyümölcsöket az 5 dkg cukorral és a kukoricaliszttel elkeverjük, s eloszlatjuk a tészta tetején az apró darabokra tört étcsokoládéval együtt. A megmaradt tésztát eloszlatjuk a tetején, hogy mindenhol befedje a tölteléket.
Előmelegített sütőben készre sütjük. Melegen csak keveset egyetek, nehogy megfájduljon a pocak! 🙂
Sütési hőfok: 190°C légkeveréses, a sütő középső részén
Tepsi mérete: 32 cm-es tortaforma
Köszönet Tündének is az eredeti receptért!
Melegen morzsásan lehet tálalni, kihűlt állapotában szeletelhető.
Jó szórakozást a sütéshez és jó étvágyat! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: