Laktózmentes, gluténmentes gyümölcsös-étcsokoládés morzsasüti

Először egy kedves és ügyes kolléganőm kóstoltatta velem a remekművét – azonnal a toplistámra ugrott ez az édesség (Köszi Évi! :)). Majd megkaptam a receptet, és azóta többször is próbálkoztam vele. Az eredeti receptet itt találhatjátok meg.

Alább az általam megalkotott laktózmentes és gluténmentes, turbósított verziója. Elöljáróban még annyit, hogy ez ebben a formában brutál cukros, kifejezetten édesszájúaknak ajánlom. Aki mérsékelten édesen szereti a sütiket, annak javaslom, hogy a tészta cukormennyiségéből vegyen el 5 dekát, és a gyümölcsöket ne forgassa cukorba.

Hozzávalók

30 dkg kukoricaliszt

10 dkg rizsliszt

20 dkg cukor

0.5 csomag sütőpor

0.5 kávéskanál Himalája só

1 db tojás

12 dkg laktózmentes vaj

10 dkg kókuszzsír

Töltelék:

40 dkg fagyasztott gyümölcs kiengedve, nem mikrózva, mert összeesik, mielőtt a tésztába kerülne! A legfinomabb kombináció szerintem: málna+áfonya+eper/szamóca

5 dkg cukor – a gyümölcsöket beleforgatni

4 kávéskanál kukoricaliszt – a gyümölcsöket beleforgatni (ettől nem zuhannak le a tészta aljára)

1 tábla (Boci) étcsokoládé összetörve (TIPP: tegyetek egy konyharuhát a pultra, rá egy deszkát, és még a csomagolásában törjétek apró darabokra a csokit egy klopfolóval)

Elkészítés:

A sütőport és a liszteket egy keverőtálban jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a 20 dkg cukrot, szintén elkeverjük. Hozzá a tojást és a lágy vajat a kókuszzsírral (TIPP: a szilárd kókuszzsír felolvasztásához mikróban fél-egy percre van szükség, de melegen egyik zsiradékot se keverjétek a tésztához! A vajnak elég kb. 15-20 másodperc.), s addig keverjük a mixerrel, míg apró morzsás szerkezetű tésztát kapunk.

A tortaforma aljába sütőpapírt teszünk (én körbe szoktam vágni, hogy illeszkedjen), a tészta felét elsimítjuk az alján. A kiengedett gyümölcsöket az 5 dkg cukorral és a kukoricaliszttel elkeverjük, s eloszlatjuk a tészta tetején az apró darabokra tört étcsokoládéval együtt. A megmaradt tésztát eloszlatjuk a tetején, hogy mindenhol befedje a tölteléket.

Előmelegített sütőben készre sütjük. Melegen csak keveset egyetek, nehogy megfájduljon a pocak! 🙂

Sütési hőfok: 190°C légkeveréses, a sütő középső részén

Tepsi mérete: 32 cm-es tortaforma

Köszönet Tündének is az eredeti receptért!

Melegen morzsásan lehet tálalni, kihűlt állapotában szeletelhető.

Jó szórakozást a sütéshez és jó étvágyat! 🙂

 

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »