Citromos csokis zabpehelykeksz | rozzsal, laktózmentesen

A nosalty-n találtam egy receptet, amiből kiindulva készítettem el a saját ízlésem szerint ezt a rendhagyó zabpehelykekszet. 

Olyat kerestem, ami rozslisztből készült, mert ez volt a konyhában, és izgalmas kihívásnak gondoltam. Sikerült, és ennek nagyon örülök! 🙂

Íme a hozzávalók kb. 35 db nagy kekszhez:

Fél dl víz

Fél citrom leve és az egész citrom reszelt héja

Fél teáskanál vaníliás cukor

2 evőkanál barna cukor

3 evőkanál méz

1 kávéskanál szódabikarbóna

2 tojás

20 dkg olvasztott laktózmentes vaj

Fél evőkanál jó minőségű kakaópor

4 dl rozsliszt

6 dl zabpehely

5 dkg 70%os étcsokoládé, darabokra törve

Elkészítés:

Keverd el a tojásokat a cukorral, mézzel, szódabikarbónával, reszelt citromhéjjal, csipet sóval, vízzel, citromlével, a vaníliás cukorral.

Add hozzá az olvasztott, langyos vajat, keverd tovább mixerrel. Add hozzá apránként a lisztet, zabpelyhet, kakaóport, végül a csokit, majd a masszát tedd hűtőbe fél órára.

Vizes kézzel formázz gombócokat és lapítsd 4-5 mm vastagságúra.

Tedd őket sütőpapírra (két adagban süsd), előmelegített sütőben adagonként 20 perc alatt 180 fokon, alsó-felső sütéssel süsd meg.

Tálalás:

Teával, rizstejjel vagy szójatejjel ajánlom. 

Tömör, kiadós finomság. Legközelebb dupla adag citromhéjjal fogom elkészíteni, hogy még pikánsabb legyen.

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »