Töpörtyűs pogácsa | Gluténmentes, laktózmentes recept

Nagyon szeretem a töpörtyűs (tepertős) pogácsát, mivel magát a töpit is szívesen fogyasztom egy kis durva szemű sóval, és finom házi, gluténmentes kenyérrel. Az alábbi receptem alapján már kétszer is sütöttem ilyet, és nem a mai volt az utolsó alkalom, mert tényleg nagyon finom.

Hozzávalók

18 dkg Schär Mix B

7 dkg rizsliszt

5 dkg kukoricaliszt

17 dkg darált, sózott sertéstepertő (nekem sehogy sem jön össze a 20 dkg, mire ledarálom a töpörtyűt – beleeszegetek, na!)

2 tk. só (ez így sós, ha nem szereted annyira sósan, akkor 1 tk.)

fél tk. cukor+2 dl langyos víz+fél tasak szárított élesztő

1 tojássárgája

1 kisebb tojás felverve, a tetejére kenéshez

TIPP: a töpörtyű zsírossága meghatározza a tészta állagát, ezért elképzelhető, hogy 1-2 dkg liszttel többre vagy kevesebbre lesz szükséged, de ezt nyújtáskor is korrigálhatod.

Elkészítés

Futtasd fel a cukros vízben az élesztőt.

Kézzel gyúrd össze a tésztát, ne legyen ragacsos, de kemény se!

Nyújtsd ki a tésztát, szaggasd ki a pogácsákat (én szilikonos sütőlapon szoktam kevés rizsliszten kinyújtani).

Sütőpapírral bélelt tepsire tedd egymás mellé őket, helyet hagyva nekik a növekedéshez.

Rácsozd be egy éles késsel a tetejét, és kend meg tojással.

180 fokon süsd meg kb. 20 perc alatt.



Címkék: , , ,
Tovább a blogra »