Mennyei cirokkenyér kenyérsütőgépben + trükkök | Gluténmentes, laktózmentes recept

Pár hónapja vettem meg az első kenyérsütőgépemet, amire nagyon régóta vágytam. A típusa HAUSMEISTER HM 1300, egy teljesen egyszerű gép, nem is volt drága, és tökéletesen megfelel a célnak. Kétlapátos, így széles és alacsony kenyeret lehet benne sütni, van aki az egylapátosat kedveli, nekem szimpatikusabb, hogy kicsi szeletekre tudom vágni a kész kenyeret. A friss, már kihűlt kenyér felét le szoktam fagyasztani szeletelve, így a pirítóba bedobva azonnal fogyasztható. A másik felét frissen fogyasztom 4-5 napig. Ennyi idő után egyébként is elkezdene penészedni, ezért ez egy praktikus megoldás számomra. Hetente sütök egy kenyeret magamnak, és mindig elő tudok venni 1-2 szeletet, nem utolsó sorban friss, házi kenyeret eszem, amiben az van, amit én teszek bele. 😉

 

>

Idén októberben jött a gluténmentes Jézuska

Posted by Pink Dust blog on Thursday, October 29, 2015

Ropogós héj, tökéletesen és vékonyan szeletelhető, belül kellemesen tömör és csodás az íze!

Íme a kedvenc, nagyon bevált receptem kenyérsütőgéphez!

Hozzávalók

35 dkg Schär Mix B kenyérliszt

6 dkg rizsliszt

9 dkg cirokliszt (ettől olyan mennyei az íze)

15 gramm friss élesztő*+fél liter langyos víz+fél teáskanál cukor 

8 gramm olívaolaj

1 evőkanál só

TIPP: egy marék (ha módodban áll, akkor előre megpirított) apróra darabolt dióbelet szórj a lisztbe, feldobja a végeredményt!

*TIPP2: 15 gramm friss élesztő megfelel kb. 4 gramm (egy csomag fele) élesztőpornak

A gép beállítása

Alap program (3 óra 30 perc), nagy méret, sötét szín

Elkészítés

1. Tedd a helyükre a lapátokat a gépben. A felfuttatott élesztős vizet öntsd a gép aljába.

2. Keverd el egy tálban a liszteket, majd szórd a víz tetejére, lepje el mindenhol a lisztkeverék a vizet. (Ha teszel bele diót, akkor azt is keverd el a lisztekkel.)

3. A lisztes részt öntsd nyakon az olívaolajjal.

4. Szórd meg sóval.

5. Indítsd el a programot a fentiek szerint. 

Tippek, trükkök a kenyérsütőgéphez

Amikor megsült a kenyér rögtön szedd ki a tartályból. Egy konyharuhával fogd meg, nehogy megégesd magad, és fordítsd rá a kenyeret egy fa deszkára. Ha nehezen jön ki a kenyér, csavargasd meg a lapátokhoz tartozó alkatrészt a tartály alján, ezzel megforgatva a lapátokat a kenyérben. Ezután takard le egy tiszta konyharuhával a kenyeret, de kapjon levegőt! Hagyd kihűlni. A kihűlt kenyér aljából egy éles késsel óvatosan körbevághatod a lapátok körüli kenyérrészt, majd kihalászhatod a lapátot. Tapasztalatom szerint ezzel a módszerrel trancsírozható szét legkevésbé a kenyér alja. Mások arra esküsznek, hogy a lapátot használat előtt bekenik (olíva)olajjal.

A kenyérsütés igazán jó móka, még akkor is, ha gluténmentesen kell étkeznünk. Sok sikert és kellemes időtöltést kívánok a konyhában!

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »