Régen bűn rossz leveseket főztem, legalábbis ahhoz képest mindenképpen rosszakat, hogy amúgy sosem voltam ügyetlen a konyhában. Se íze, se bűze nem volt, a zöldség szétfőtt, hagyjuk is inkább a sötét múltat. Mostanra viszont nagyon belejöttem a húslevesfőzésbe, ezért úgy gondoltam, meg merem osztani a receptet és a tippjeimet.
Hozzávalók (ebből a mennyiségből egy nagy fazék leves lesz)
1 csontos csirkemell (a hús nagy részét én eltávolítom, és másra használom fel, recept ötletek lentebb)
1 nagy zeller negyede
1 nagy fej vöröshagyma egyben, héját eltávolítva
3 nagy sárgarépa nagy darabokban
2 nagy petrezselyemgyökér nagy darabokban
Ha nem zavar az íze, akkor egy paprika egyben, kicsumázva
Ha szereted: 2 nagy paszternák nagy darabokban
1 csokor friss petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma egyben
Fűszerek (nálam kb. 1 ek. himalája só, bors, szárított sárgarépa és fehérrépa)
2 húsleveskocka (nálam Spar csirke leveskocka)
3,5 liter víz
Elkészítés
1. Mosd meg a húst, távolítsd el a bőrt és a hús nagy részét. Főleg a csontot használjuk fel ebben a receptben, de azért némi hús is maradjon rajta, ami majd szépen belefő a levesbe. A félrerakott húst tedd el későbbre vagy pácold be, esetleg rögtön a levesfőzés után használd fel más étel készítésére (pl. jénaiban sült spenótos csirkés köles vagy cukkinis csirkefasírt).
2. Hideg vízben tedd fel a húsos csontot és a fűszereket, valamint a hagymákat főni magas fokozaton.
3. Mire felforr a víz, hámozd meg és darabold fel a zöldségeket, és add hozzá őket a már forró vízben fővő húsos csonthoz és fűszerekhez. Vedd le a gázt/villanyt alacsony lángra (nálam 12/4-es fokozat villanyon), és fedő alatt főzd meg a levesedet kb. 3 óra alatt.
TIPP: Néha kóstolni is érdemes, valamint párszor megkeverni. Ha a hús főzése által kihabosodik a levesed teteje, érdemes leszedni egy kanállal ezt a habot. Ezen kívül nincs vele más tennivaló a főzés végéig. Nyugodtan készíthetsz közben más fogásokat.
Ha tésztával szereted a levest, akkor külön sós vízben főzz hozzá valamilyen finom gluténmentes tésztát.
Tárolás
A levest sem forrón, sem melegen nem szabad a hűtőbe tenni. Ha van rá lehetőséged, a kinti hidegben hűtsd le, majd a kihűlt levest tedd a hűtőbe. Vagy kint is maradhat, ha a kinti hőmérséklet nem magasabb 5 foknál. 3 napig nyugodtan fogyasztható a leves melegítés után, de a harmadik napon már forrald is fel fogyasztás előtt.
TIPP: Ha sok megmaradt vagy úgy látod, hogy meg fog maradni a léből, ne öntsd ki, hanem legkésőbb a 2. napon fagyassz le belőle mondjuk 0,5 litert. Később jól tudod hasznosítani ezt az alaplét pl. rizottó vagy más főétel, mártás készítésekor.
Olvasd el, a Katarzis bloggere és az ő olvasói hogyan készítik a húslevest.