Csokis-meggyes morzsasüti eritrittel | Gluténmentes, tejmentes, cukormentes recept

A morzsasüti egyike azoknak az édességeknek, amit viszonylag gyakran elkészítek, mert bevált, mindenkinek ízlik, és valahogy hiányozna, ha csak egyszer sütöttem volna ilyet. Most pedig eldöntöttem, hogy kitalálok belőle egy cukormentes verziót, aminek az édességét a gyümölcs, a lisztfélék, a magas kakaótartalmú étcsoki, a vanília aromája és kevés eritrit fogja adni. Szerintem jól sikerült, aki kóstolta, annak ízlett, ezért íme a recept! Ugyanolyan morzsálódós, mint az eredeti gluténmentes morzsasütim, sokkal kevésbé édes, de ugyanolyan ízletes és finom. 

Hozzávalók

1. keverék

15 dkg gluténmentes zabliszt

5 dkg gluténmentes zabpehely

10 dkg rizsliszt + a forma lisztezéséhez

10 dkg kukoricaliszt

6 gramm sütőpor

csipet só

2. keverék

2 ek. eritrit

1 db tojás

14 dkg vanília ízű, laktózmentes Vénusz sütőmargarin (felolvasztva, de nem melegen) + a forma kikenéséhez

8 dkg kókuszzsír (felolvasztva, de nem melegen)

1 teáskanál vanília aroma (opcionális, cukrot tartalmaz karamell formájában)



5 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, késsel apróra darabolva

A tetejére: 1 csomag fagyasztott meggy (30-40 dkg, kiengedve, nem mikrózva) kevés rizslisztbe forgatva

Elkészítés

1. Keverd el az 1. keverék összetevőit.

2. Keverd habosra a 2. keverék összetevőit kézi mixerrel.

3. Mixerrel keverd a két keveréket és a csokidarabokat pár másodperc alatt morzsás szerkezetű tésztává (kicsit olyan lesz, mintha keksz készülne belőle, és egyébként gondoltam is rá, hogy kipróbálom… 🙂 )

4. Kend ki margarinnal és lisztezd ki a tortaformát, nyomkodd el a tésztát az alján.

5. Szórd meg a meggyel (a levét előtte öntsd le).

Előmelegített sütőben süsd 180 fokon 45 percig. Az utolsó percekben nyugodtan kapcsold ki a sütőt, ha szeretnél kicsit spórolni. 

Sütési hőfok: 180°C alsó-felső

Tepsi mérete: 32 cm-es tortaforma



Melegen morzsásan lehet tálalni, kihűlt állapotában szeletelhető.

Jó szórakozást a sütéshez és jó étvágyat! 🙂


Zablisztes verzió

30 dkg gluténmentes zabpehelyliszt

10 dkg gluténmentes zabpehely

6 gramm sütőpor

csipet só

3 ek. eritrit

1 tojás

14 dkg olvasztott Vénusz

8 dkg kókuszzsír

1 tk. vaníliaaroma

Ha nem probléma a cukortartalma, akkor egy tábla étcsoki darabolva.

50-60 dkg gyümölcskeverék kiengedve, lisztbe forgatva

180 fokon 60-70 percig sütjük. Nagyobb tortaforma kell, nem elég a 32-es! Megszurkálni nem érdemes, a gyümölcs nedvességtartalma miatt sületlennek fog tűnni. Kihűlve érdemes fogyasztani!

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »