7+1 érv a nyers étkezés mellett | Gondolatébresztő, Testszerviz Sopron vendégposzt

A Pink Dust blogon a zöld hónap jegyében különböző zöld/öko témákat járunk körbe, és saját írásaim mellett blogger társaim vendégposztjaival is gyakran találkozhatsz ebben az időszakban. A zöld hónap április végéig tart a blogon. Ünnepeljük együtt a Föld napját április 22-én! Tudj meg érdekes és hasznos dolgokat az öko életmódról, szerezz DIY tippeket, öltözködj, étkezz, élj tudatosabban! Még számomra is tartogat rengeteg újdonságot, tanuljuk együtt a zöld életmódot a környezetünkért, gyermekeinkért és saját jövőnkért!





7+1 érv a nyers étkezés mellett | Gondolatébresztő, Testszerviz Sopron vendégposzt

Elsőre a gondolat, hogy nyersen egyek ételeket, meghökkentett, elképedéssel töltött el, elképzelhetetlennek tartottam. Olyan családban nőttem fel, ahol a főzés mindennapi rituálé volt, s vasárnap nem tudtam olyan korán ébredni, hogy a konyhát ne a gyöngyöző húsleves illata lengje be.  Így aztán felnőttként sem nagyon tudtam elképzelni, mi indokolhatná, hogy ne főzzem meg az ételeket.

Eszembe jutnak gyerekkorom karalábé karikái, melyeket édesanyánk dugott a szánkba mindig, amikor karalábé leves főzésére készült. Mit mondjak? Nem a legkellemesebb gyerekkori emlékeim voltak ezek.

Ma, amikor napi táplálkozásom nagyobbik fele nyers alapanyagokból áll, ugyanilyen elképedéssel tölt el a tény, hogy emberek időt, energiát, pénzt nem kímélnek, hogy megfőzzék azokat az alapanyagokat, amelyek így aztán elveszítik vitamin és ásványi anyag tartalmuk nagyobbik részét.

Méregdrága edényeket vásárolnak, amelyek csökkentik a veszteséget, konyhai trükköket tanulmányoznak, (szintetikus) vitaminokkal feldúsított alapanyagokat keresnek a boltokban, hogy némileg javítsanak a helyzeten.

Mit is tehetnének mást?

Kultúránkban évszázadok óta ott van az ételek megfőzése mint megmásíthatatlan szokás.

Hogy mit tehetnénk mást?

Megváltoztathatjuk a gondolkodásunkat.

Ez persze sokkal nehezebb, mint a megszokott rituálékban élni a mindennapokat, de ha látod az előnyöket, melyeket egy-egy szokás megváltoztatása hoz az életedben, akkor sokkal könnyebb.

Arra biztatlak tehát, hogy gyűjts információkat a nyers ételekről. Ismerd meg mindazokat az előnyöket, melyeket a konyhai szokások megváltoztatása hozhat az egészségedben!

Nem akarlak meggyőzni semmiről, nem tisztem. Pusztán arra biztatlak, nézz utána, s mérlegelj!

Gyűjts elég információt, hogy a családod, szeretteid, gyerekeid számára a legjobb döntést hozhasd.

Én csak a saját példámmal tudok hozzájárulni a döntésedhez, szívesen elmesélem a saját történetemet.

Tavaly ősszel szúrt szemet egy könyvajánló, Victoria Boutenko: A nyers étel csodája.

Megrendeltem a könyvet, de csak betettem a sorba a többi, elolvasásra váró könyv közé. Egy nap aztán felébredtem jó korán, olvasnivalót keresett a szemem a polcon, s megláttam a könyvet. Levettem, elkezdtem olvasni, és nem tudtam letenni.

Eljött az idő, hogy kipróbáljak ételeket, nyersen. Sokat segített, hogy éppen életmódot kezdtem váltani, s a kapott ajánlások szépen összecsengtek a könyvben olvasottakkal.

Victoria és családja évtizedek óta 100% nyers koszton élnek.

Én messze nem tartok itt, s nem is célom, de az a tény, hogy a reggelim és ebédem törzse nyers zöldségekből áll, hatalmas változásokat hozott a közérzetemben. Egy csomó emésztéses gondomat elsöpörte a változtatás. Energikussá tett, s nem mellesleg a fogyásomhoz is hozzájárult.

Nem tudom, milyen állapotban van az emésztőrendszerem, de az üzenetek alapján, amelyeket a testem küld, azt mondom, sokkal jobb a helyzet bent, mint régen, amikor sok órát töltöttem a konyhában, ételek megfőzésével.

Nézzük, mit nyertem? Mit nyerhetsz te is?

1. Elmúltak a délelőtti éhségrohamaim.

2. Elmúlt a vágyakozásom a kenyér után. Régebben képes voltam azért enni valamit, hogy ehessek kenyeret – meg is volt az eredménye!

3. Rengeteg időt, energiát (gázt, villanyt és a saját energiámat) spórolok meg a konyhában.

4. Nem kell aggódnom a feldolgozott élelmiszerek adalékanyagai miatt.

5. A megspórolt időt magamra fordíthatom (mozgás, olvasás, lazítás, barátok).

6. Sokkal jobban alszom, ha este már csak keveset eszem – és az az igazság, hogy a nyers zöldségekből álló ebéd után nem vagyok farkaséhes.

7. Igazából soha nem vagyok farkaséhes.

+1 Sokkal kevesebbet költök a boltban, egy csomó polchoz oda sem megyek, egy csomó „hülyeséget” nem veszek meg. Pillanatok alatt bevásárolok.

Biztosan tudnám még sorolni sokáig a változásokat, de sokkal inkább azt javaslom, tégy te is egy két hetes próbát, és figyeld a tested üzeneteit. Hidd el, hálás üzeneteket fog küldeni.

Nem véletlenül időzítettem ezt az írást Nagypéntekre.

Mi lenne, ha ma lenne az első napja, hogy megpróbálod kibírni a napot nyers zöldségekkel?





Néhány ötlet:

• Reggelire egy fél zöld almával és 1-2 dl vízzel turmixolt spenótlevél,

• tízóraira a maradékát felturbózhatod még egy kiwivel is,

• ebédre jó lesz egy adag mozarellás paradicsom, meghintve póréhagymával, meglocsolva tökmagolajjal, mellé egy pici túró és retek (mert mégis csak Nagypéntek van),

• uzsonnára jöhet egy zöld alma, le is reszelheted, mehet rá egy pici citrom,

• vacsorára készíthetsz egy finom lecsót magadnak, kókuszzsírral, de ne főzd agyon, nem baj, ha kicsit ropog a paprika a fogad alatt! Dúsíthatod, bármilyen zöldséggel, ami van otthon: cukkinival, padlizsánkarikákkal vagy ami éppen akad a hűtőben. Én még tojást sem tennék rá, de ha szeretnél, ráüthetsz egyet. A kolbászt hanyagolhatjuk belőle. Főleg, ha az bizonytalan eredetű!

Javaslom, mérd le az időt, amit a konyhában töltesz. Számítsd ki, mennyibe került a napi étkezésed! Figyeld meg az elfogyasztott adag nagyságát is. Persze egy kísérletből messzemenő következtetéseket nem kell levonni, de ha tényleg bevállalsz két hetet, akkor már sok tapasztalatot tudsz gyűjteni. Saját tapasztalatot, mert az a legértékesebb! Minden okoskodónál többet ér!



További érdekes cikkekért, receptekért és életmód tippekért keresd fel a Testszerviz blogot, kattints a képre!

Címkék: , ,
Tovább a blogra »