A tavalyi mézeskalács receptem sem volt rossz, de most puhábbat, még mézesebbet szerettem volna, és megpróbáltam megoldani rizslisztből. A kedvenc gluténmentes közösségem segítségét kértem ehhez, és az ott leírt receptből kiindulva szerintem nagyon finomat tudtam sütni. A vendégeknek is ízlett, és a díszítés is jó móka volt.
Hozzávalók a gluténmentes mézeskalácshoz
13 dkg napraforgóméz + 2 dkg (fahéjas) gluténmentes, tejmentes, laktózmentes Vénusz sütőmargarin langyosra olvasztva
2 tojás
5 dkg porcukor
2 tk. gluténmentes mézeskalács fűszerkeverék
1 tk. sütőpor
10 dkg barna rizsliszt
25 dkg fehér rizsliszt
Elkészítés
A száraz és a nedves hozzávalókat külön tálban keverd össze, majd kézzel gyúrd egynemű tésztává az egészet.
Hűtőben fél órán át hagyd állni.
Lisztezett szilikonos lapon nyújtsd ki fél centi vastagra, vagy kicsit vastagabbra, ha pufin szereted.
Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsin süsd meg (ezt a mennyiséget két adagban), 180 fokon kb. 15-18 perc alatt (nézni kell, hogy szép pirult legyen az alja, barnás a teteje).
A kihűlt mézikre kedved szerint készíts cukormázból díszt. Díszítés után érdemes pár percre visszadugni a sütőbe, hogy a máz rászáradjon.
Cukormáz
10 dkg porcukor
1 tojásfehérje
csipet só
Verd fel kézimixerrel, amíg sűrű és egynemű nem lesz.
Kiöntheted egy kis tálkába, amibe márthatod a méziket, vagy a mázat egy zacskóba töltve, annak a sarkát picit kilyukasztva is ügyeskedhetsz vele. Bevethetsz különféle konyhai eszközöket is, ezekkel is próbálkozhatsz (pl. almacsumázó, sushi pálcika, fogpiszkáló).
Ebből a mennyiségből egy csomót elnyalakodtunk, és egy tenyérnyi méretű habcsóklapot is kisütöttem belőle (200 fokon 10-15 percig szárítottam).
Jó sütögetést és kellemes ünnepeket kívánok!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: