Talán kissé túl télies ízvilágú már ez a répatorta így április elején, de a napokban elég rossz idő volt, és én még vágytam valami melengető édességre, ami méltó módon búcsúztatja a telet, egyúttal hangulatba hoz húsvétra. Egyszerű és butácska asszociációm volt, hogy húsvét – > nyuszi – > répa – > répatorta. 😀 Úgyhogy jöjjön a receptje ennek a ropogós, édes diós-almás répamennyországnak. (Merészelem így nevezni, ugyanis legfőbb kritikusom szerint, aki nem szereti a mentes ételek ízét, ez a süti tökéletes, sőt ‘süsd meg máskor is’.)
Hozzávalók I.
5 tojás
18 dkg cukor
2 ek. (krémes akác) méz
1 tk. vanília aroma
2 tk. rum aroma
Keverd mixerrel habosra a tojásokat, a cukrot és a mézet, majd az aromákat is keverd bele.
Hozzávalók II.
18 dkg répa és 10 dkg zöldalma (megpucolva, de még nem lereszelve ennyi)
1 citrom reszelt héja
30 dkg apróra, de nem teljesen ledarált dió
Reszeld le a megpucolt répát és a kicsumázott, megpucolt almát. Nyomkodd ki az alma levét.
Daráld apróra a diót, add a reszelt almához, répához és a reszelt citromhéjhoz.
Hozzávalók III.
8 dkg Schär Patisserie Mix-C gluténmentes lisztkeverék
1/2 tk. sütőpor
1/4 tk. szódabikarbóna
1 ek. vaníliás porcukor
csipet só
Szitáld át a lisztet a többi hozzávalóval. Keverd össze alaposan.
Keverd össze fakanállal vagy szilikonos lapáttal mindhárom keveréket.
Öntsd egy kb. 30 cm átmérőjű kikent, kilisztezett tortaformába.
Előmelegített sütőben süsd 180 fokon kb. 45 percig. Tűpróbával ellenőrizd (nekem még kellett a végén kb. +10 perc 160 fokon).
A kihűlt torta felére készítettem mázat a fent emlegetett citrom levéből és 8 dkg átszitált porcukorból. Ettől pikáns lett és még ropogósabb.
* * *
Ajándékon töröd a fejed? Válogass a Trendhim paracord karkötő vagy fülbevaló kínálatából. (x)